Revenirea la Natură – Produse vegane BIO/ECO/Organice – Handmade – Vegan

Înainte să începem construcția casei ne-am ocupat de obținerea autorizație de construire. Când ne-am hotărât la o casă pe piloni în 2013, am răsuflat ușurați când am aflat că nu ne este necesară autorizația. Între timp, legea s-a schimbat și am fost informați de primărie că orice construcție are nevoie de autorizație, și nu doar construcțiile noi, ci și cele restaurate. În concluzie, conform legii noi, orice construcție sau restaurare necesită o autorizație de construire.

Ce înseamnă o autorizație de construire? O bătaie de cap. Norocul nostru a fost că ne aflam într-o perioadă în care începerea construcției era imposibilă (din cauza vremii, bineînțeles), așa că am avut timp să ne încâlcim creierii cu birocrații. Autorizația presupune acte peste acte, o grămadă de bani cheltuiți pe niște hârtii și foială de la un ghișeu la altul până amețești de tot și ești gata să cedezi nervos. Mai întâi este nevoie de un certificat de urbanism de la primărie în care se menționează utilitățile și altele. Apoi este necesar proiectul casei avizat de un proiectant șef. El la rândul lui se duce cu proiectul să fie avizat de arhitectul șef și de un inginer structurist. După aceea trebuie obținute avize în funcție de utilitățile din zonă. În cazul nostru, chiar dacă nu avem curent pe teren, doar pentru că sunt stâlpi de curent pe drum, a trebuit să luăm aviz de la Enel. Un alt aviz, de o ”importanță” majoră, este cel care trebuie obținut de la Ministerul Mediului. Nici astăzi nu știm exact ce a reprezentat acel aviz, mai ales că atunci când le-am zis că avem nevoie de el, ne-au dat o foaie goală și ne-au spus să facem un referat despre casă. Am încercat să ne păstrăm integritatea mentală și am făcut cum au zis ei, reușind astfel să trecem și peste acest hop.

După ce primești toate avizele, proiectul este gata, ștampilat de o sută de autorități, și supraviețuiești, poți depune dosarul stufos la primărie ca să obții autorizația de construire. După ce o primești, te poți apuca de treabă. În cazul nostru, obținerea autorizației a durat circa 2-3 luni iar după ce am primit-o ne-am mai uitat la ea încă vreo 2 luni până am început lucrul la casă.

Se poate să fi omis una sau încă o sută de etape pe care a trebuit să le parcurgem ca să obținem autorizația. Au fost atât de multe hârțoage încât era imposibil să le ținem minte pe toate. Plăcerea descoperirii celorlalte etape va reveni fiecăruia în parte când se hotărăște să-și construiască o casă.

Revenind la căsuța noastră … pe parcurs ce se terminau pereții exteriori, noi lucram la izolația casei. Podeaua este compusă din (de jos în sus): scândură, hidroizolație, vată (5cm), polistiren (10cm), vată (5cm), 2 rânduri de scândură (4cm). Procesul a fost următorul: pe sub casă am bătut un rând de scândură care are ca scop susținerea izolației. Pe dinăuntru Alex a vopsit-o cu ulei ars și apoi am aplicat în fiecare pătrățel o folie hidroizolantă pe care am prins-o cu holșuruburi. După aceea am acoperit hidroizolația cu un strat de 5 cm de vată de sticlă de o calitate mai bună decât aceea care provoacă mâncărimi. Este mai fină și mai ușor de manevrat. Peste vată am potrivit un rând de polistiren de 10cm. În același timp, am izolat și pereții interiori de la parter. Pereții sunt compuși din: scândură exterioară, folie anti-condens, polistiren și spumă poliuretanică, folie anti-condens, scândură interioară. Am fixat folie anti-condens peste tot, și după aceea am aplicat spumă poliuretanică de jur împrejurul fiecărui loc unde urma să punem polistiren. După ce am terminat de asamblat polistirenul pe pereți și pe podea, am aplicat încă un strat de spumă ca să fim siguri că nu se produc curenți de aer.

Apoi s-a trecut la acoperirea pereților cu scândură. De data asta am folosit scândură de 3cm, mai groasă decât cea de la exterior, și cu dublu cant, exact ca lambriurile. Odată terminați pereții, am trecut din nou la podea. Aici am pus rigle de 4cm pe lungimea casei pentru ca podeaua finală să se așeze pe lățimea casei. Am profitat de cei 4cm în plus și am mai pus un strat de vată de 5cm. Peste ea am venit cu prima scândură pe lățimea casei care a tasat bine izolația.

La mansardă am bătut prima scândură care este rindeluită pe partea vizibilă de la parter.

Și apoi, iarăși ne-am apucat de lăcuit, de data asta la interior. Pe măsură ce am terminat de lăcuit pereții, am fixat scândura finală rindeluită în jumătate de parter și am lăcuit-o. Am așteptat câteva zile să se usuce lacul și pentru că vremea devenise din ce în ce mai rea iar viața la cort devenise insuportabilă, am decis să ne mutăm în căsuța noastră. Ne-am strâns lucrurile, am construit un pat pe 5 butuci și câteva scânduri și ne-am mutat în jumătatea de parter terminată. Pe parcurs ne-am amenajat o bucătărie, și câteva din rafturile din vechea casă pentru a depozita diverse lucruri.

Va urma …

Căsuța noastră din deal I

Căsuța noastră din deal II

Căsuța noastră din deal IV

Căsuța noastră din deal V

Anunțuri

Comments on: "Căsuța noastră din deal III" (4)

 1. Andra said:

  Imi deschid larg bratele ca sa simtiti imbratisarea mea, ma bucur sa cunosc oameni minunati precum voi si va doresc sa aveti parte de cel mai minunat Craciun in prima di multele realizari ale voastre. Va mai doresc Armonie, Intelegere, Comunicare si cel mai imporant RESPECT ! Sarbatori Fericite !

  Apreciat de 1 persoană

  • Andra, iti multumim pentru cuvintele minunate. Iti simtim imbratisarea si ne bucuram sa te avem alaturi. Suntem foarte fericiti ca exista atatea persoane care ne ofera sprijinul si dragostea lor neconditionata.
   Iti dorim o viata armonioasa si linistita !:)

   Apreciază

 2. bogdan said:

  izolatia/grosimea peretilor mi se pare insuficienta, ati testat-o cumva? e ok?

  Apreciază

  • O tot testăm de vreo 6 luni de când locuim în ea. Avem o sobă de teracotă și cu două-trei găleți pe zi încălzim toată casa. Dacă este soare afară nici nu este necesar să mai facem focul. De obicei îl pornim dimineața câteva ore și pe seară câteva ore.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: