Revenirea la Natură – Produse vegane BIO/ECO/Organice – Handmade – Vegan

2/3 din viața mea mi-am petrecut-o întrebându-mă de ce mi se întâmplă menstruația. De ce în fiecare lună trebuie să suport dureri inimaginabile, depresii, schimbări bruște de comportament, hemoragii, bufeuri, rețineri de apă etc.? Sunt pedepsită pentru că sunt femeie? M-am născut blestemată? Sau pur și simplu așa sunt lucrurile iar eu nu am nicio putere să le schimb?

Povestea mea

Timp de 17 ani am experimentat hemoragiile menstruale. Îmi aduc aminte cu o oarece tristețe de prima întâlnire cu ele. Eram o copilă de 10 ani, veselă, cu gândul la joacă și la școală. Fusesem avertizată că voi începe să sângerez lunar, însă nu i-am dat importanță pentru că era greu de acceptat la acea vârstă o asemenea veste. Într-o zi ca oricare alta, eram îmbrăcată cu un trening alb primit de Crăciun iar la un moment dat m-am simțit umedă, ca și cum aș fi avut un accident de bebeluși. Când am văzut frumosul meu costumaș alb că era pătat de roșu, m-am făcut albă la față și am țipat. Mi-am sunat familia și am fost instruită corespunzător de data asta. Mi s-a spus că voi avea aceste sângerări toată viața mea, că voi avea dureri în partea lombară și că sânii vor deveni și ei dureroși. Cea mai proastă veste a fost că nu voi scăpa de acest blestem decât la bătrânețe. Bineînțeles, toate aceste pronosticuri s-au adeverit. Cu cât înaintam în vârstă cu atât devenea de nesuportat. La un moment dat, cred că aveam în jur de 24 de ani, luam câte 3 pastile de dureri deodată și tot nu cedau durerile. Iar sângele era de culoare închisă și era însoțit de cheaguri enorme chiar și de 4-5 centimetri. Ciclul meu menstrual era astfel: între 7 și 10 zile dureri premenstruale, depresii, rețineri de apă și alte simptome, între 7 și 10 zile hemoragia, și ce mai rămânea încercam să-mi revin ca să pot să o iau de la capăt. Era un iad pe care mi-l făceam cu mâna mea lunar.

Însă totul s-a schimbat odată ce mi-am schimbat alimentația. Pentru prima oară în viața mea nu m-am mai simțit o femeie supusă la chinuri lunare, ci o femeie liberă. Menstruația s-a diminuat încet dar sigur, iar acum după 4 ani de veganism, menstruația se rezumă doar la o zi de dureri suportabile și ceva sângerări. Într-adevăr rezultatele nu au apărut peste noapte, însă uitându-mă în urmă, față de scenariul de groază prin care treceam în fiecare lună, acum mă simt ca renăscută.

Pentru că sunt o ființă curioasă și pentru că niciodată nu m-au mulțumit răspunsurile fără sens, am decis să-mi caut propriile răspunsuri la întrebările despre menstruație. Iar acum după 30 de ani de viață pe acest Pământ, am reușit să-mi răspund la cele mai apăsătoare întrebări pe care le-am avut vreodată.

Ce este menstruația, ovulația și ciclul menstrual?

 • Ovulația este perioada în care un ovul este eliberat din ovare. Acesta străbate trompele uterine până în uter și așteaptă circa 48 de ore să fie fecundat.
 • Menstruația se produce înainte de ovulație, atunci când mucoasa uterină – endometrul – se îngroașă, pregătindu-se pentru o posibilă concepție. Dacă ovulul eliberat la ovulație trece nefertilizat prin uter, țesuturile endometriale îngroșate nu mai sunt necesare și sunt reabsorbite aproape în totalitate. Ceea ce rămâne este eliminat într-o perioadă scurtă de timp, sub forma unui mucus.
 • Ciclul menstrual este perioada în care se desfășoară ovulația și menstruația.

Deci, am aflat că menstruația este un proces nedureros, aproape nesimțit de organism, eliminat sub formă de mucus, și atunci ce se întâmplă? Cum de am ajuns să considerăm că este normal să avem hemoragii vaginale lunare și să credem că este normal acest lucru?

„Hemoragia în uter nu este câtuși de puțin mai normală decât hemoragia în creier sau plămâni.”

Ce se întâmplă la menstruație?

Atunci când mucoasa uterină – endometrul – se îngroașă în fiecare lună, se creează multe vase minuscule de sânge. Acestea sunt întărite cu ajutorul bioflavonoidelor și alte nutrimente înrudite. Dacă se întâmplă ca nivelele de estrogen din sânge să fie ridicate, și/sau rezerva de bioflavonoide să fie scăzută, atunci, în locul acestora, corpul va folosi ce are la îndemână, adică estrogenul, pentru a întări pereții vaselor sangvine. Cercetările au descoperit că bioflavonoidele și hormonul numit estrogen sunt surprinzător de asemănătoare, chiar interschimbabile în unele din funcțiile lor – inclusiv în folosirea lor pentru a întări pereții vaselor sangvine.

Însă este o problemă cu folosirea estrogenului în pereții capilari. Corpul încearcă întotdeauna să mențină stabil nivelul de estrogen din sânge. Poate să fie la un nivel scăzut, constant, sau la un nivel ridicat, dar în orice caz, țelul organismului este să-l mențină stabil. Când producția de estrogen din ovare scade în mod natural, la aproximativ 12 zile după ovulație, nivelul de estrogen din sânge scade și el. Dacă se întâmplă să scadă foarte mult, corpul va încerca să ridice nivelul acestuia prin retragerea de estrogen din pereții vaselor sangvine din întregul organism, slăbindu-le și determinându-le să fie poroase (ca un burete). Poate ați observat ca în acest moment din lună chiar și o mică zgârietură sângerează mai repede.

Când se întâmplă acestea uterului, minusculele arteriole ale endometrului sunt lăsate într-o stare foarte fragilă și sunt incapabile să facă față micilor contracții implicate în regresia endometrului, ca să nu mai vorbim de orice fel de creștere a presiunii sangvine datorate congestiei toxice și constipației. Astfel ele se sparg în proporție mare, iar țesuturile endometriale pe care le alimentau încep să moară într-o proporție la fel de mare. Mijloacele prin care acele țesuturi ar fi putut fi reabsorbite au dispărut, iar mucoasa, sângele și mucusul sunt vărsate în ceea ce am ajuns să numim „menstruație”. Când ovarele încep din nou să producă estrogen câteva zile mai târziu, sângerarea se diminuează și apoi se oprește.

Două lucruri rezultă clar de aici: 1) că estrogenul din pereții vaselor sangvine nu ar fi fost retras dacă nivelele de estrogen din sânge nu ar fi scăzut; 2) că o alimentare din belșug cu bioflavonoide și nutrimente înrudite ar face ca acestea să fie folosite în construcția de capilare în primul rând, în locul producerii de estrogen, astfel evitându-se riscul sângerării datorate retragerii estrogenului din vasele sangvine.

După menopauză, această scădere este evitată în mod natural, datorită nivelelor scăzute, dar stabile, de estrogen produs. Poate fi evitată și pe cale nenaturală prin ingerarea de medicamente cu hormoni sintetici, care o mențin la un nivel stabil. Dar înainte de anii de menopauză, de fapt, intervenția acestor creșteri și scăderi în producția hormonală este o parte naturală a ciclului de fertilitate, și nu rezultă niciun beneficiu din controlarea artificială a nivelului hormonal. Ceea ce nu este natural, totuși, este sângerarea menstruală – iar aceasta poate fi eliminată prin schimbarea alimentației, pentru a sfârși cu congestionarea toxemiei și a asigura o alimentare din abundență cu nutrimentele necesare menținerii unor vase de sânge viguroase.

De ce mi se întâmplă menstruația?

Având o alimentație modernă, bazată pe alimente de origine animală, mâncare gătită, alcool, băuturi carbogazoase, alimente procesate (zahăr, sare, ulei), acestea perpetuează o stare de toxicitate a corpului. În același timp se instalează și un deficit de elemente esențiale corpului, ducând la o întrerupere a transportului substanțelor nutritive înspre celule, precum și a deșeurilor dinspre celule, în tot organismul. Vasele de sânge devin mai poroase, permițând fluidului să se prelingă între celulele țesutului, acest fapt creând congestie. Reziduurile de la o digestie improprie duc la o stare de intoxicare a întregului organism, numită toxemie. Deficiențele alimentare și dezechilibrul hormonal asociat acestora se combină, făcând să crească fragilitatea pereților capilari, astfel încât, sub presiunea crescută a congestiei nenaturale, aceștia se rup atunci când uterul se contractă pentru a se descotorosi de țesuturile endometriale care nu mai sunt necesare după ce ovulul nefertilizat a fost eliminat.

Din cauza faptului că organismul devine incapabil să proceseze asemenea alimente corpul ajunge din starea lui naturală alcalină într-o stare acidă. Când corpul încearcă să devină alcalin, prin menținerea calciului din sânge la nivele ridicate, se dezechilibrează nivelul mineralelor, epuizând calciul din oase, și depozitând excesul de calciu în articulații, vase de sânge și organe. Consumul ridicat de grăsimi saturate înfundă vasele de sânge și face ca sângele să se îngroașe cu reziduuri, diminuându-i capacitatea de a transporta oxigen și substanțe nutritive. 

Corpul trebuie să facă față la proteinele în exces, la cantitățile imense de zahăr și sare consumate zilnic, precum și la poluanții externi, adesea de neevitat, ingerați zi de zi, în cadrul stilului de viață modern. Organismul ajunge să stocheze ceea ce nu poate elimina în celulele adipoase și în interiorul vaselor sangvine, în organe și încheieturi. Rămășitele de la o digestie incompletă se adună în intestin și în organele de eliminare suprasolicitate, blocând funcțiile normale ale organelor. Și astfel se creează o stare de intoxicare a întregului organism.

Aceste deșeuri atrag necazuri pentru organism – toxinele din mediu sunt depozitate în țesuturile adipoase sau scapă de la a fi descompuse de către ficatul suprasolicitat și migrează spre organele mai îndepărtate (inclusiv spre creier), unde corpul, slăbit fiind, nu mai poate avea de-a face cu ele. Aceste țesuturi și depozite de otrăvuri devin terenul propice pentru hrănirea și înmulțirea microbilor și paraziților (coabitanți naturali ai corpurilor noastre), dar al căror număr scapă de sub control într-un mod alarmant, pentru că sistemul imunitar slăbit nu mai are rezervele necesare pentru a se ocupa de ei. În cele din urmă, în disperarea de a supraviețui, celulele se întorc la forme primitive, care pot funcționa, practic, în condiții de înfometare. Din nefericire pentru organism, cu cât celulele devin mai primitive, cu atât mai puțin ele își îndeplinesc „directivele” date de organul de care aparțin, începând să adopte un comportament independent, reproducându-se rapid, fără să poată fi controlate și astfel zona încărcată de toxicitate devine canceroasă

Majoritatea dintre noi, având un stil de viață occidental și o alimentație modernă – cu excesele, deficiențele și denaturările sale – trăim într-o stare de toxemie cronică. Corpurile noastre încearcă în mod repetat să scape de această situație, prin „răceli”, „febră” și descărcări frecvente de mucus încărcat de toxine. În uter, aceasta ia de obicei forma unei descărcări albicioase, numită leucoree (etimologic: „scurgerea albă”). Leucoreea, la fel ca menstruația, este o stare inflamatorie, o stare de „scurgere” a mucusului, datorită congestiei cronice și inflamării. S-a observat că femeile care au scurgeri abundente de mucus de acest fel sunt de asemenea susceptibile să aibă simptome menstruale severe – ca și probleme cu constipația. La fel ca orice altă stare inflamatorie, leucoreea se produce într-un corp acidificat, înfundat de produșii secundari ai consumului exagerat de proteine.

Congestia și inflamarea datorate toxemiei cauzează fragilitatea și lărgirea uterului, o presiune ridicată a sângelui, care supun la mare efort capilarele fine ale endometrului. Acestea, la fel ca toate vasele de sânge ale organismului, devin periodic mai mult sau mai puțin fragile, ca reacție la creșterile sau descreșterile de estrogen sau vitamina C din substanțele nutritive, de bioflavonoide și beta-caroten, toate acestea jucând un rol important în întărirea pereților capilari.

O funcție importantă a vitaminei C este să formeze și să mențină rezistența materialului gelatinos numit colagen, sau „țesut conjunctiv”, care ține laolaltă toate celulele din organism – inclusiv pe acelea din pereții vaselor sangvine. Bioflavonoidele – substanțe vegetale care se află întotdeauna în alimente naturale care conțin vitamina C – protejează această vitamină și îi reduc cantitatea, dacă este necesar. O deficiență alimentară a substanțelor nutritive necesare formării colagenului va determina colagenul să fie subțire, poros și va cauza congestia țesuturilor cu substanțe străine, care se infiltrează prin pereții capilari subțiri – incluzând viruși, toxine, substanțe rămase de la medicamente, substanțe alergene și reziduuri de la o digestie improprie. Acest lucru se întâmplă în „acumulările de apă”, sau edeme, care umflă gleznele și degetele în timpul sarcinii și pe măsura înaintării în vârstă.

Aproape nimeni, în civilizația modernă, nu primește destul din acești nutrienți esențiali din alimentația sa. Cantitățile din alimente și băuturi industrializate sunt neglijabile, chiar și cantitatea lor din fructe – în mod normal, fructele fiind cea mai bogată sursă naturală, cantitatea de nutrimente din ele se reduce considerabil după ce fructul este cules și lăsat la depozitat înainte de a fi consumat. Cu excepția acelora care obișnuiesc să consume zilnic o mulțime de fructe proaspete, majoritatea dintre noi trăim într-o stare de „scorbut subclinic” – cu sângerări și secreții bolnave, ne învinețim ușor, rănile și oasele se vindecă greu, avem probleme la ochi și imunitate slabă. Iar la femei, această stare intensifică sângerarea menstruală.

Cercetătorii au observat că o alimentare bună cu bioflavonoide, în particular, pare să fie esențială pentru menținerea unor pereți capilari puternici. Sucurile din comerț și majoritatea suplimentelor de vitamina C, din care multe se bazează pe a păstra un nivel ridicat al vitaminei, nu conțin și bioflavonoide. De fapt, chiar și atunci când oamenii consumă citrice – una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina C – adesea ei aruncă partea albă a cojii – exact partea bogată în bioflavonoide! Astfel că nu este surprinzător că atât de mulți dintre noi au deficit de aceste nutrimente – și nici că pereții vaselor noastre sangvine sunt slabi.

Unele cercetări au indicat faptul că beta-carotenul – nutrimentul care se transformă în vitamina A în timpul digestiei – poate juca un rol similar. O deficiență de vitamina A cauzează o creștere anormală și moartea prematură a celulelor din mucoase, cum ar fi și cele care căptușesc uterul, iar „acumularea de deșeuri din abundență” este eliminată și contribuie la producerea leucoreei. Se bănuiește că beta-carotenul poate avea un rol important pe căi încă neidentificate la rezistența împotriva sângerării. Deloc surprinzător, acest nutriment se găsește adesea în cantități mici în dietele moderne. 

Ce trebuie făcut?

Ce trebuie să fie schimbat în alimentație pentru a elimina menstruația? Mâncărurile care contribuie la starea de toxemie să nu mai fie consumate. Alimentele care construiesc sănătatea și în special țesuturi conjunctive puternice, fără să suprasolicite digestia, să fie singurele consumate. Corpul este ajutat să elimine reziduurile toxice adunate în anii anteriori de stil de viață și alimentație sărace.

Fără îndoială, cea mai dificilă parte a acestei schimbări, pentru majoritatea oamenilor, este prima. Asta înseamnă să nu mai consume mâncăruri care înglodează sau acidifică organismul. Asta înseamnă eliminarea produselor animale – carne, pește, lactate, ouă – zahăr și sare rafinate, ca și reducerea semnificativă a alimentelor bazate pe cereale uscate și chiar a grăsimilor vegetale procesate (uleiuri). Alimentația, în esență, trebuie să devină „cu adevărat vegetariană”, sau vegană, cu o predominanță de fructe și legume proaspete, vii, în detrimentul celor gătite. În particular, cu cât este mai mare proporția de fructe vii în dietă, cu atât mai puțin sunteți dispuse la a mai avea menstruație. 

Cel puțin 50% și, în mod ideal, un procent ridicat din mâncarea de la fiecare masă ar trebuie să fie format din hrană vie, iar aceasta să fie consumată prima. Asta pentru că enzimele prezente în porția vie să poată ajuta corpul să digere conținutul întregii mese, inclusiv partea gătită.

Enzimele sunt molecule proteice produse de fiecare celulă și țesut din corp, și sunt folosite în fiecare proces metabolic. Ele descompun alimentele și transportă nutrimentele; mută reziduurile celulare și le pregătesc pentru eliminare; atașează fierul de celulele roșii din sânge (hematii) și fosforul de oase și de țesuturile nervoase; dizolvă cheagurile de sânge și fac posibilă concepția; iar ca parte a sistemului imunitar, ele atacă și descompun otrăvurile și substanțele străine din sânge și țesuturi. 

Toate alimentele, în starea lor neprelucrată termic – chiar și carnea – conțin enzimele necesare propriei lor descompuneri. Dacă mâncarea este consumată nepreparată termic, propriile ei enzime o pot digera până la 75%, fără să facă apel la rezervele organismului. Gătirea alimentelor la temperatura de 53 grade Celsius distruge toate enzimele din acestea. Dacă stai la o masă cu asemenea mâncăruri din care au murit enzimele, corpul tău va trebui să aducă enzime din altă parte ca să le digere. Printre alte lucruri, asta slăbește sistemul imunitar. S-a observat că după o masă alcătuită din mâncare gătită, numărul de globule albe ale organismului crește, pentru că aceste celule sunt folosite ca să se transporte un supliment de enzime din organism la tubul digestiv, pentru a ajuta digestia. Dacă acele globule albe din sânge ar trebui să fie folosite ca parte defensivă a sistemului imunitar, atunci capacitatea organismului de a face față bolii ar suferi temporar. Pe de altă parte, o masă care este alcătuită din alimente vii – sau după o masă alcătuită atât din alimente vii, cât și gătite, dar la care cele vii au fost consumate primele – această creștere a numărului de globule albe este nesemnificativă.

După ani de zile de consum dominat de alimentele golite de enzime, rezervele de enzime ale corpului sunt serios secătuite. Organele implicate – în special pancreasul, producătorul a numeroase enzime digestive – se umflă datorită supra-activității, apoi este epuizat, iar în final cedează de tot. Alimentele nu mai pot fi digerate corespunzător și sfârșesc prin a fermenta în tubul digestiv, producând toxine care sunt absorbite în fluxul sangvin și depozitate la încheieturi și în țesuturile moi. Apar situații precum constipația, boli sangvine, ulcere sângerânde, guta și artrita. 

Când consumăm alimentele vegetale pe care corpul nostru a fost menit să le consume, digestia este ușoară, eficientă și creează foarte puține reziduuri. Dintre toate alimentele, fructele sunt cele mai plăcute la gust și cel mai ușor de digerat. Ele asigură o hrănire completă, inclusiv proteine adecvate, grăsimi esențiale, minerale și vitamine. Atât de integral folosibil de către organismul uman este fructul copt, încât singurele produse reziduale, în afară de fibrele vegetale sunt dioxidul de carbon și apa – complet netoxice. La o dietă bazată foarte mult pe fructe nu intervine constipația; bacteriile intestinale benefice populează intestinul gros; corpul rămâne într-o stare alcalină – care este de preferat – în locul uneia acide; sângele este curat și liber de reziduuri, iar circulația și presiunea sângelui sunt la parametri normali; nu se mai acumulează depozite de toxine – iar toxinele și reziduurile deja stocate în organism se elimină în mod gradat. 

Fructele sunt bogate în bioflavonoide, în special. De fapt, dacă alimentația este bogată în acestea, atât de pregătit este organismul să folosească aceste nutrimente în construirea unor pereți puternici ai vaselor de sânge, încât consumul din belșug de fructe proaspete, de sezon, este uneori de ajuns pentru a reduce considerabil următoarea menstruație.

Mențiuni de final

Având în vedere că articolul din care am spicuit ideile principale, l-am găsit cu mare dificultate, denotă faptul că încă o dată nu se dorește informarea corectă despre efectele alimentației asupra organismului uman. Din punctul meu de vedere efectele unei alimentații nocive asupra corpului uman sunt devastatoare. Iar acest lucru se observă cel mai bine la femei în fiecare lună.

Interesele marilor companii de a-și vinde produsele cancerigene și poluante – absorbante, pilule, medicamente de dureri – au devenit atât de importante încât și informarea online a devenit dificilă. Toată mass-media ne bombardează cu reclame și anunțuri că așa trebuie să fie menstruația, că așa a fost întotdeauna și așa va fi o veșnicie, un calvar pentru femei. Că trebuie folosite tampoanele lor, că trebuie să luăm medicamentele lor. Însă tirania acestora ia sfârșit și a venit momentul să ne punem întrebări și să aflăm de ce ni se întâmplă menstruația și nu cum supraviețuim de la o zi la alta sângerând lunar. Sper că totuși acest articol să-și fi făcut efectul și să fi trecut dincolo de dogmele corporațiilor (dogma = teză, doctrină politică, științifică etc. considerată imuabilă și impusă ca adevăr incontestabil)

Din punct de vedere mental, menstruația are efecte nu numai asupra femeilor ci și asupra persoanelor din jurul lor. În perioada aceea în care femeile își pierd controlul emoțiilor și totul devine confuz pentru ele, același lucru se întâmplă și cu bărbații din viețile lor. Ei nu pot să înțeleagă și nici nu au cum, de ce femeia de lângă ei se comportă irațional deodată. Problema nu este că ea se comportă irațional ci că acest lucru se petrece în fiecare lună. Astfel se va instala și un sentiment de sațietate care poate duce la foarte multe neînțelegeri și chiar despărțiri. Este un citat care spune: ”10% dintre conflicte sunt din cauza diferențelor de opinii și 90% din cauza tonului vocii”. Și știm cu toții că atunci când este perioada aceea ”fericită” a lunii, nicio femeie nu se mai abține de la certuri și țipete.

Eu recomand tuturora, nu numai femeilor, să mănânce curat, vegetal, cât se poate de organic, și cel mai important, lipsit de cruzime. Că este vorba de vegani sau raw-vegani, nu contează. Sănătatea nu este un premiu pe care trebuie să-l câștigăm ci o stare naturală care există într-o viață armonioasă.

Acum că ai aflat că nu este necesară suferința ta lunară, ce vei face în continuare? Le vei umple buzunarele unora în timp ce suferi în vârful patului în fiecare lună? Vei continua să-i îndepărtezi pe cei dragi ție? Sau iți vei schimba viața acum, până nu este prea târziu?

 ––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Sursa – articolulMenstruația – chiar este necesară?” europeanmedicalfoundation.org

Pentru cei care doresc articolul în întregime, vă rog să mă contactați la valeacurcubeului@gmail.com sau puteți să-l căutați pe Google.

Celor care doresc să aprofundeze acest subiect și să înțeleagă mai bine mecanismul acesta complex, denumit corpul uman, le recomand să citească ”Să trăim sănătos fără toxine” de Robert Morse. O carte extraordinară, foarte bine documentată, care nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă.

Postat de  Roxana

Sexualitatea și Organele Sexuale I

Sexualitatea și Leucoreea

VEGAN

PRODUSE VALEA CURCUBEULUI

 

Anunțuri

Comments on: "Sexualitatea și Menstruația" (33)

 1. phuiii… da’ ştiu că te-ai documentat! 🙂
  Spre deosebire de tine, tot ce am făcut a fost să constat efectele unui regim raw-vegan (prelungit!), să meditez niţel asupra schimbărilor (de ce, cum), să scriu… şi cam atât. Iniţial am crezut că vârsta e “di-vină”. Mă apropii de 50!
  Da, aşa este. Schimbarea alimentaţiei a determinat treptat reducerea cantităţii de sânge pierdute prin menstruaţie, până la dispariţia ei completă. M-am “jucat” niţel de Crăciun cu ceva carne şi menstruaţia a revenit în ianuarie, deci am avut şi confirmarea.
  Oricum, au fost ani când mi-aş fi dorit să mă sui oriunde ca să scap de dureri! Am scăpat şi de ele muult mai târziu… şi fără niciun fel de medicamente. Am descoperit cauza (spirituală), iar la scurt timp au încetat şi durerile.
  Ceva îmi este neclar însă… Mie! De ce să-i îndepărtez pe cei dragi?!? Păi ce vină au ei săracii?!? Le zic (de obicei) de “reparaţiile capitale” şi că sunt în mauna (postul tăcerii)…. 😉

  Apreciază

  • Da, așa este, m-am documentat mai întâi trăind atâția ani cu această povară care mi-a răpit foarte mult din viață. Mă bucur enorm pentru tine că ai descoperit că o alimentație sănătoasă, vegană sau raw-vegană, îți reduce substanțial simptomele menstruației. Acesta este un adevăr universal care nu poate fi schimbat, deoarece o alimentație vegetală îi oferă organismului nutrienții necesari pentru construirea unor vase capilare sănătoase și pentru regenerarea celulelor. Astfel, având o alimentație vegană, așa cum suntem construiți să avem, nu vor apărea nici carențele, iar organismul nu va fi nevoit să retragă resurse din oase și alte organe. La fel de adevărat este că meditația, yoga și exercițiile fizice de orice fel sunt un ajutor excepțional, și nu numai în cazul femeilor care suferă de simptomele menstruației. A te gândi de ce ți se întâmplă anumite lucruri și cum poți să le rezolvi, este un lucru esențial ca să poți evolua.
   După 30 de ani pot să spun că toate femeile pe care le-am cunoscut eu devin mai mult sau mai puțin irascibile la menstruație. De aici apar conflicte cu prietenii, colegii, soții, părintii, copiii etc. Cei care sunt în conflict cu o femeie lovită de aceste simptome, nu au cum să înțeleagă că ea își pierde controlul pentru că este afectată de schimbările hormonale din corpul ei. Și astfel se ajunge la îndepărtarea celor dragi, pentru că ei nu înțeleg ce se întâmplă iar la un moment dat nici nu le mai pasă. Și nu ar fi mai ușor decât să le spui să te lase în pace în perioada aia, să poți să iți continui viața fără să te izolezi? În plus, majoritatea femeilor nu-și permit să intre în postul tăcerii și nici să se izoleze, pentru că au familii, serviciu, griji.
   Concluzia este că aceste simptome pot fi îndepărtate cu ușurință din viețile noastre. Primul pas este schimbarea alimentației pentru ca trupurile noastre să înceapă reconstrucția. După aceea, ceilalți pași vor veni de la sine.

   Apreciat de 1 persoană

   • Femeile, la fel ca bărbaţii, îşi pot permite orice dacă ştiu să comunice cu cei din jur, în nici un caz să IMPUNĂ. Starea îi aparţin ei, în nici un caz celor din jur.
    Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei născuţi sub o formă fizică de „bărbat”. Orice bărbat care caută să impună şi să se impună are toate şansele să rămână toată viaţa singur!
    Încerc să fiu cât mai scurtă şi mai concisă în a-ţi comunica şi a vă comunica concluziile la care am ajuns. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară…
    Sunt trei verbe principale care ne ghidează din „umbră” toată viaţa, indiferent de sex: A FI, A FACE, A AVEA.
    A avea menstruaţie înseamnă că femeia pierde o cantitate uriaşă de energie. Este semnul cel mai clar că latura feminină (existentă în fiecare individ în parte!) este prea puţin manifestată. Adică FACE prea puţin sau deloc din manifestările corespunzătoare feminităţii: sensibilitate, gingăşie, oferă/primeşte protecţie, ş.a.m.d.
    Întreg universul, atât cel interior cât şi cel exterior, caută să compensense acest deficit energetic. Aşa se „nasc” sau „apar” şi bărbaţii care manifestă ca „femeile”…
    Alimentaţia întradevăr este un pas, dar de aici încolo e un drum groaznic de lung, pentru că efectele sunt de-a dreptul uluitoare. Consumul de carne de către om duce la stimularea masculinităţii, cu urmările de rigoare. Femeia gândeşte şi face aproape ca un bărbat, atrăgând în jurul ei bărbaţi „feminizaţi”.
    Primul pas în opinia mea, este cunoaşterea de sine. Indiferent de forma în care ne-am născut!

    Apreciat de 1 persoană

 2. Sera said:

  E foarte ciudat sa aud ca sunt atatea probleme in perioada asta. Iar cand eram in generala, iar unele fete lipseau de la scoala in acea perioada credeam ca chiulesc.
  Eu ma simt excelent, am mai multa energie si doar o singura data m-am simtit foarte rau incat nu am putut dormi toata noaptea.

  Alimentatia mea este foarte dezordonata, nu am nici ore nici produse speciale pe care le consum, desi am fost vegetariana de la 7-8 ani, cand am putut sa ma impun parintilor.

  Totusi din experienta va spun ca o alimentatie fara lactate, carne sau prajeli da mai multa energie, indiferent de perioada in care va aflati. Si e cumva si logic.

  Se merge pe principiul omnivor-> Lacto-vegetarian-> vegan-> raw-vegan-> hranire cu prana.

  Apreciat de 3 persoane

  • Buna Sera. Îți mulțumim pentru comentariul tău. Faptul că ești vegetariană de la o vârstă atât de fragedă a contribuit și contribuie în continuare foarte mult la sănătatea ta. Este o diferență enormă între a renunța la carne la 7 ani și a renunța la carne la 30-40-50-60 de ani sau niciodată.
   Sunt de acord cu principiul tău și mulți încep să-l încorporeze în viețile lor.
   Îți dorim tot binele din lume !

   Apreciază

 3. Buna,
  Sa inteleg ca acum tu nu mai ai menstruatie in sensul clasic, adica nu mai sangerezi 4-5 zile , lunar ?
  Sau care au fost schimbarile pentru tine ?
  Merci

  Apreciat de 1 persoană

  • Bună Dyana. Menstruația mea începe cu o sângerare și dureri în partea lombară. Acestea durează de obicei câteva ore și sunt suportabile, adică pot să mă ocup de treburile zilnice. Totuși în perioada respectivă prefer să nu consum alimente solide, iar în schimb beau multe lichide și mă odihnesc. Când trece prima zi, a doua zi este cu foarte puține sângerări și nicio durere. Și gata, asta este tot. Iar la aproximativ 10 zile după menstruație ovulez.
   Pentru mine, este o diferență enormă față de ceea ce experimentam înainte și mă bucur enorm că organismul meu este atât de minunat și se vindecă câte un pic în fiecare zi.
   Sper să te fi lămurit și îți doresc tot binele din lume!
   Roxana

   Apreciat de 1 persoană

   • Inteleg, multumesc pentru detalii; nici eu nu mananc carne (am fost vegana dar am revenit la ovo-lacto) si ma simt mai bine asa; culmea ca ciclul mi se inrautatise in perioada cand am fost vegana – pp ca nu ma alimentam chiar corect….nu combinam alimentele cum trebuie; dureri la ciclu nu prea am dar sangerez cam 5 zile ; am mai citit articole despre subminarea menstruatiei 🙂 prin nu stiu ce tehnici, dar nu stiu ce sa zic

    Apreciat de 1 persoană

   • Cu multă plăcere. Fiecare știe ce este cel mai bine pentru el. Totuși ar fi bine să știi că simptomele menstruației, adică sângerarea, durerile și toate celelalte sunt din cauza alimentației bogate în produse de origine animală și a carențelor. Dacă organismul nu are cu ce să lucreze sau mai rău trebuie să lucreze la maxim ca să elimine otrăvurile ingerate de noi zilnic, va intra într-un proces de modificare celulară. Astfel se va ajunge la celule canceroase și alte afecțiuni.
    Simptomele menstruației sunt un semn că ceva este în neregulă, nu că totul este perfect în corpul tău. Menstruația se petrece în liniște, la fel ca și ovulația. Nu ar trebui să o percepem la fel cum nu simțim când pancreasul produce enzime și le trimite către stomac.
    Eu când mi-am schimbat alimentația am avut grijă să mănânc suficient, să nu mă înfometez și cel mai important să mă documentez. Consum verdețuri și fructe zilnic. Acestea sunt baza. Apoi mai consum legume, semințe și nuci. Evit pe cât posibil glutenul, zahărul, uleiul și sarea.
    Încă un lucru, atunci când iți schimbi alimentația, vor apărea inevitabil simptomele detoxifierii care pot dura și ani de zile în funcție de cât de intoxicat este organismul respectiv. Printre ele sunt și agravarea unor anumite afecțiuni, însă acest lucru este normal, natural, este la fel ca în cazul consumatorilor de droguri care intră în sevraj. Dar după ce trece această perioadă, lucrurile încep să se liniștească.

    Apreciat de 1 persoană

 4. verde said:

  Cum se poate ca menstruația să fie înaintea ovulației?

  Dacă se elimină endometrul și abia apoi umrează ovulația,
  în cazul în care ovulul va fi decundat unde se va mai implanta?

  Apreciat de 1 persoană

  • Buna. Îți mulțumesc pentru întrebare. Poate mai sunt și alte persoane care nu înțeleg cum se produce exact ciclul menstrual, așa că voi încerca să fiu cât mai explicită.
   ”Menstruația se produce înainte de ovulație, atunci când mucoasa uterină – endometrul – se îngroașă, pregătindu-se pentru o posibilă concepție. Dacă ovulul eliberat la ovulație trece nefertilizat prin uter, țesuturile endometriale îngroșate nu mai sunt necesare și sunt reabsorbite aproape în totalitate. Ceea ce rămâne este eliminat într-o perioadă scurtă de timp, sub forma unui mucus.”
   În primul rând trebuie să vizualizezi ciclul menstrual, acesta are 28 de zile de obicei și se referă la o lună de zile. El se calculează cu începerea primei menstruații, nu a primei ovulații. Menstruația începe în ziua 1 când se îngroașă endometrul uterului (învelișul) și se pregătește de o posibilă sarcină. Apoi vine ovulația. Și apoi vine retragerea endometrului. Cu acest proces se termină ciclul menstrual și tot aici intervin problemele. Procesul de absorbție a endometrului este afectat de carențele din organism și astfel noi percepem simptomele acestuia (dureri, sângerări, depresii etc.).
   Într-adevăr menstruația se întâmplă și înainte de ovulație (se îngroașă endometrul) și după ovulație (se reabsoarbe endometrul). De aceea insist pe aspectul că noi percep doar simptomele neplăcute ale eliminării endometrului și numim acest proces ”ciclu”.

   Apreciat de 2 persoane

 5. Foarte instructiv totul!
  Eu sunt o fire mai practică şi mai intuitivă şi am luat-o pe calea observaţiei directe şi a introspecţiei. Am spus cred şi pe situl Şcoala ZENLA.
  Există însă un handicap major care se crează aşa: Practică excepţional, comunicare 0 (zero) sau cam aşa. (Vezi Viziunile Celestine – Building Energy)
  Mi-a fost uşor să o ghidez pe Monica încotro să exploreze, dar am avut dificultăţi în a îi explica „de ce”-urile. Aşa încât, sigur că mi-au plăcut toate de aici, pentru că ne ajută să comunicăm mai eficient, să facem conexiunile între vizibil şi invizibil şi aici, vine rolul fiecăruia, care completează cu propriul său mod de a vedea acelaşi subiect.
  Mai mult, cred că bărbaţii ar trebui să citească cu mare atenţie toate astea (şi de mai multe ori!), pentru că, mai devreme ori mai târziu, suntem cu toţii implicaţi într-o relaţie de cuplu şi a fi alături de femeia ta FIZIC, e frustrant oricum. Ce să mai zic într-o astfel de situaţie, când trebuie să fii realmente ÎNĂUNTRUL ei, să SIMŢI şi să ACŢIONEZI SINERGIC!
  Simpla alăturare fizică cu o femeie, cred că ne-a adus în puncrul în care ne aflăm.
  E nevoie de mult mai mult decât simpla prezenţă fizică pentru a trece de la „asociaţie cu scop lucrativ” la „cuplu” şi mai târziu, la FAMILIE.
  După ce spune statistica divorţurilor, deocamdată, avem cam 83% asociaţii cu scop lucrativ travestite (deghizate) în „familie”.

  Apreciază

 6. Ioana said:

  Şi dacă eşti carnivoră pe cât se poate, consumi tot ce ţi-a dat natura, care ne-a creat omnivori, (nu degeaba avem canini pentru carne şi nu doar măsele pentru a măcina frunze) şi n-ai probleme de menstruaţie dureroasă ? Cunosc o mulţime de femei asemenea mie, care nu au dureri şi nici probleme, fiind bine mersi omnivore.

  Apreciază

  • Buna Ioana !
   În primul rând – omul nu este carnivor din mai multe motive, însă în principal pentru că nu este construit să digere carne. Carnivorele/omnivorelor consumă doar carne crudă și nu prăjită !
   În al doilea rând – Caninii omului sunt pentru mestecarea de frunze (vezi gorilele și caninii acestora!) și nu de carne. Caninii carnivorelor/omnivorelor sunt de cel puțin 10 ori mai lungi și mai ascuțiți decât ai noștri pentru a putea sfâșia carnea.
   În al treilea rand – faptul că tu cunoști câteva femei care nu se plâng de simptomele menstruației deoarece li se pare niște normalități, nu înseamnă că toată industria farmaceutică se înșeală, aceasta trăind pe spinarea femeilor care cumpără cantități impresionante de absorbante și medicamente pentru perioada menstruației.
   Nu în ultimul rând – natura ți-a dat și posibilitatea de a evolua și de a descoperi ce este potrivit ca tu să consumi.
   O zi minunată!

   Apreciază

 7. Rita said:

  Buna,eu sunt de parere ca fiecare persoana are dreptul de a se exprima liber si de a-si adopta un stil propriu de viata, iti respect opinia ta, dar am doua intrebari ce fel de vegetale mamanci si de unde le cumperi?

  Apreciază

 8. corina said:

  Subscriu, eu nu sunt vegana dar am experimentat un regim fara carne timp de 3 saptamani in aceea luna menstruatia a fost redusa si fara dureri. Nu stiu daca pot deveni in totalitate vegana dar incerc sa imi schimb regimul alimentar si sa mananc cat mai multe fructe si legume negatite.

  Apreciază

  • Felicitări pentru alegerea ta Corina. Cu cât vei consuma mai multe alimente vegetale crude cu atât se vor diminua simptomele menstruației. Eu am probat pe pielea mea iar atunci cănd consum doar crud vegan, nici nu simt că am menstruație.

   Apreciază

 9. Oana said:

  Buna! F interesant articolul:) eu am insa o alta „problema”: am renuntat la carne de aprox 3 ani, oua si lactate consum f rar, in rest nu pot spune ca am un regim „curat”, din pacate. Desi mananc multe fructe, legume, verdeturi, nuci, zahar deloc, mananc si fainoase, consum cafea :(, cu toate astea am menstruatii f rare (la distante de 3 luni, uneori chiar si mai mult). Dpdv medical nu mi s-a gasit nimic in neregula, cu toate astea au fost si medici care mi/au recomandat hormoni sintetici pt provocarea menstruatiei, nu am luat, evident, dar nici prea impacata nu sint pt ca stiu persoane rawvegane sau care mananca muult mai sanatos decat mine care au menstruatie regulata..

  Apreciază

  • Bună Oana. Primul lucuru pe care trebuie să-l ții minte toată viața ta este că deși suntem din același material cu toții construiți, vom fi diferiți pe tot parcursul călătoriei noastre pe Pământ. Așa că, nu te mai uita la menstruația altor femei. Uită-te la a ta și întreabă-te următoarele: Mă simt bine în pielea mea? Aș putea să fac mai mult ca să-mi îmbunătățesc corpul? Ce își dorește cu adevărat corpul meu? Își dorește el hrană vie sau hrană moartă? Cu ce funcționează el cel mai bine?
   Sunt sigură că știi raăspunsurile și știi ce ai de făcut în continuare.
   Îți doresc mult succes !

   Apreciază

 10. Yvonne said:

  Menstruatie la 10 ani? cam devreme …sau am fost eu intarziata la 14 ani 🙂
  La mine a fost mai diferit! Prin 2011 am simtit ca ma imbolnavesc,ca ceva este grav in neregula…aveam stari de slabiciune, trebuia sa mananc din 3 in ore caci altfel aveam stari de lesin, constipatie ,gura uscata si raceam des. Nu mai tinusem un post(religios) de multi ani si pt ca se apropia postul Pastelui am hotarat sa-l tin din motive spirituale. Cand am terminat cele 40 de zile de dieta vegana(propriu-zis) ma simteam altfel…mult mai bine,mult mai usoara,aveam mai multa energie ,nu ma mai apuca lesinul daca nu mancam ,aveam si scaun mai des fara atatea sfortari. In urma acestor schimbari cat si a faptului ca dupa 4o de zile mirosul de carne gatita mi-a facut scarba,am decis sa devin vegetariana.

  Dupa cateva luni de dieta vegetariana ajunsesem sa am scurgeri de sange si intre menstre,scurgeri care durau chiar si 10-15 zile apoi imi vinea curgerea normala a menstrei si tot asa pana cand,speriata de-a binelea am trecut la o dieta drastica pe baza de sucuri si shakeuri proaspete de legume si fructe. Dupa un timp cu sucurile proaspete de spanac,lamaie,morcovi,sfecla,portocale,varza au incetat acele scurgeri intre menstre insa menstruatia in sine nu s-a ameliorat cine stie ce;am la fel de mari cheaguri de sange,dureri ,iritabilitate si retentie de lichide.

  indubitabil ca ar trebui sa tin o dieta strict crud vegana insa ulcerul si gastrita pe care le-am avut in copilarie au lasat sechele si nu suport atata cantitate de legume si fructe proaspete,ma iau durerile de stomac. De obicei imi fac un suc sau un shake de dimineata, mananc salata de cruditati la pranz insa seara trebuie sa mananc ceva gatit sa-mi mai linistesc stomacul(dupa 5 ani sunt inca vegetariana).

  Oricum enzimele din hrana vie nu ajuta numai menstruatia ci si alte procese vitale importante

  Apreciază

  • Bună Yvonne. Așa cum i-am răspuns și Oanei, și tu trebuie să-ți pui niște întrebări în legătură cu corpul tău. La mine așa a funcționat ca să mă motivez să produc o schimbare în viața mea. Eu sunt vegană de 5 ani și pot să spun că m-am jucat cu alimentația mea în toți acești ani pentru a afla ce funcționează cel mai bine pentru mine. Momentan am trecut la o alimentație crudivoră exclusiv, deoarece simt că acest lucru este ce are nevoie organismul meu pentru a funcționa optim. Și sincer, mă simt extraordinar. Uitasem cât de bine este să te simți energică și optimistă tot timpul. La fel ca și tine, la început era cam greu pentru stomacul meu să se reobișnuiască doar cu hrană crudă, însă această fază este trecătoare. Cu voință și disciplină, poți depăși orice obstacol.
   Îți doresc mult succes și numai bine!

   Apreciază

 11. Yvonne said:

  Pur si simplu inebunesc cand citesc comentarii de genul „omul are canini,deci este carnivor”!!! Chiar nu ati vazut ce canini si ce dinti lungi si ascutiti au carnivorele? Cand o sa vad cu adevarat un om,prinzand o gaina vie si mestecand-o asa cruda cu caninii aia ai lui”de carnivor”nu am sa va cred !!! Si as mai vrea sa vad si un om atacand o oaie,un porc,o vaca asa la jugulara…oamenii isi sparg dintii in crutoane de paine si voi visati cai verzi pe pereti,carnivori …

  Apreciază

 12. Anita said:

  Felicitari pentru articol! Su eu sunt vegetariana de 3 ani si simt mari ameliorari in privinta menstruatiei. Cred ca o sa fie din ce in ce mai bine pe an ce trece. Sunt luni in care am dureri foarte mici sau deloc. Mi-am dat seama ca tine foarte mult de starea psihica. Acum 2 luni, eram in prima zi, nu aveam nici o durere, ma simteam minunat, chiar eram calma si nici un gand negativnu imi trecuse prin minte toata ziua cand, am vazut pe cineva drag mie, dar cu care nu mai tin legatura. Mi-a fost foarte greu sa mai pastrez starea pe care o aveam si, in 2 minute, au inceput durerile menstruale. A fost prima data in viata mea cand am simtit durerea din inima fizic. De obicei, nu am lasat niciodata nici o problema, oricat a fost de grea, sa ma doboare. De data asta, mi-am dat seama cat de vulnerabili suntem. Ma bucur ca sunt vegetariana si ca am inceput sa comunic cu corpul meu si sa il inteleg.
  Inteleg viata altfel si o sa incerc sa pastrez curatenia fizica si psihica; gandurile negative, vaicareala, oamenii toxici in special. De saptamana asta poate scap si de zahar si abia astept sa vad cum va fi!:)

  Apreciază

  • Felicitări Anita pentru schimbarea din viața ta. Cele trei elemente trupul, mintea și spiritul sunt interconectate în această lume și nu pot să funcționeze la parametri optimi dacă nu au o bună comunicare. De aceea, armonizarea lor se face treptat, mai ales pentru că noi am fost învățați să nu le acordăm atenție niciuneia. Fiecare ființă are ritmul ei, iar tu ai început să îți simți ceea ce am ignorat cu toții, adevăratul sine. Acolo vei descoperi cine ești și potențialul enorm cu care ai fost înzestrată.
   Cum le-am zis și celorlalte femei, și tu trebuie să-ți adresezi câteva întrebări legate de corpul tău. Vei găsi răspunsurile și chiar dacă te vor deranja, tu vei ști ce trebuie să faci în continuare.
   O zi superbă și numai bine îți doresc!

   Apreciază

 13. Adela said:

  Eu am folosit planta Lemnul lui Avram (Vitex) in perioadele pre-menstruala si menstruala si a avut efecte uluitoare – relaxarea zonei pelviene, diminuarea semnificativa a durerilor si reducerea fluxului menstrual. Va recomand cu caldura: http://plantevitalizante.blogspot.ro/search?q=lemnul+lui+avram

  Apreciază

 14. Rodica Borze . said:

  Doresc sa stiu cum se poate trata un chist endometriozic fara operatie , ce modalitati de tratament sunt si cum se poate combate aceasta boala sa nu apara .

  Apreciază

  • Bună Rodica. Pentru că astfel de afecțiuni nu apar niciodată singure și pentru că întotdeauna cauza lor este toxicitatea organismului, îți recomand să treci pe hrană crudivoră vegetală. Problemele de orice fel se vor rezolva cu răbdare și dragoste. Multă sănătate!

   Apreciază

  • Anca said:

   Exista tratament naturist pentru asa ceva, ia legatura cu un medic specializat care sa ti-l personalizeze. Eu am rezolvat cu plante medicinale, regim vegan si extracte gemoterapice.

   Apreciază

 15. Raluca said:

  Multumesc!
  Traim intr-o minciuna si nu ne mai punem nici un fel de intrebare.Nici nu mai avem timp!Au planuit tot cu lux de amanunte.Oamenii care ‘au carte’s-au retras in cercuri inchise ,au predat armele atat de folositoare omenirii.
  Multumesc!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: