Revenirea la Natură – Produse vegane BIO/ECO/Organice – Handmade – Vegan

Stânga – 2008  /  Dreapta – 2010

În data de 15 februarie se împlinesc 4 ani de când ne-am schimbat complet viețile. Ce s-a schimbat în acești ani? Totul, absolut totul. De la gândurile noastre, la cuvintele noastre, la faptele noastre.

În urmă cu 4 ani eram doi lacto-ovo-vegetarieni care trăiau cu impresia că au făcut o schimbare majoră în viețile lor fiindcă au renunțat să mai consume cadavre. Însă viața ne-a demonstrat altfel. Nu fusese de ajuns să renunțăm la carne. Era doar o reparație temporară. Și astfel Universul ne-a oferit ceea ce i-am cerut, o altă schimbare. Una care să fie permanentă, un care să ne pună pe un drum potrivit nouă.

În februarie 2011 am fost diagnosticată cu un fibrom uterin, multiple chisturi ovariene și multiple chisturi mamare. Probabil că aș fi ignorat chisturile însă fibromul nu l-am trecut neobservat deoarece știam din auzite că este un lucru destul de grav. Doctorii mi-au recomandat să rămân însărcinată cât mai repede, iar atunci când voi naște, prin cezariană, îmi vor opera acel fibrom. De asemenea m-au avertizat că fibromul nu va da înapoi niciodată, doar se va mări în continuare până când va fi atât de mare încât voi fi forțată să îl operez.

După ce am primit asemenea vești, și eu și Alex am stat câteva ore împietriți pentru că nu știam încotro să o pornim. Au trecut ore în șir în care părea că nu mai există nicio soluție. Însă aceasta a apărut în cele din urmă. Astfel că, pe lângă puținul pe care îl știam despre alimentația crudivoră și cu ce am aflat despre tumori, am pornit în căutarea adevărului, pe internet. Am aflat că fibromul este o tumoră benignă care crește incontrolabil. Am aflat că ea se alimentează cu gunoaiele care i le dăm noi organismului. Câteva ore mai târziu am decis că singura noastră soluție nu este să facem un copil, așa cum ne-au recomandat doctorii, ci să ne schimbăm alimentația. De a doua zi, gurile noastre nu au mai atins carne, lactate sau ouă vreodată. Ba mai mult, am trecut direct la un regim crudivor vegetal aproape 100%.

6 luni mai târziu am fost la un consult la doctor. Fibromul era încă acolo însă nu mai crescuse absolut deloc. Conform celor spuse de doctori ar fi trebuit să crească în mod constant. Când i-am spus doctorului cum ne-am schimbat stilul de viață, a fost surprins, bineînțeles, însă ne-a recomandat, ca să fim siguri, să facem totuși un copil.

Pentru noi a aduce un copil pe lume este mult mai mult decât un schimb de lichide și energii. Aceasta implică profunda înțelegere că acel copil nu ne aparține nouă, așa cum nu ne putem exprima posesia asupra oricărei alte ființe vii. Da, am putea să spunem că un telefon ne aparține însă un copil nu ne aparține. De la ideea aceasta pornesc multe conflicte între generațiile de părinți și copii, deoarece majoritatea părinților au impresia că acel copil le aparține, că ei l-au făcut și că ei vor decide ce este bine pentru el. După părerea noastră, noi suntem simpli îndrumători ai unui copil și intervenția noastră în viața lui ar trebui să fie minimă ca să nu-i alterăm informațiile cu care acesta vine pe această lume. Copilul când deschide ochii în lumea noastră vine încărcat cu toate adevărurile Universului. El știe toate misterele lumii acesteia. El înțelege creația și o percepe cu toată ființa lui. Iar apoi, intervin părinții, familia, școala, biserica, corporațiile lacome și îi distrug toate informațiile. I le înlocuiesc cu valorile lor, toți urmărindu-și propriile interese. Părinții au pretenția ca acel copil să știe și să facă cum au făcut ei sau mai mult să facă altfel decât îi arată ei în fiecare zi, școala are pretenția ca să se alinieze cu ceilalți, biserica să creadă ce îi spune preotul, corporațiile să muncească ca un sclav toată viața lui. Și astfel toate informațiile ființei umane sunt călcate în picioare până când ele sunt estompate complet de obiceiurile generațiilor anterioare. Există și o veste bună totuși, aceste informații nu dispar niciodată. Însă cu cât trece mai mult timp, cu atât devine mai dificil accesul la ele.

După ce am trecut la veganism, Alex a scăpat de ochelarii de vedere, de durerile zilnice de spate, de durerile de stomac, de transpirația permanentă și durerile de picioare. Eu am scăpat de majoritatea simptomelor menstruației, de durerile provocate de varicele de la picioare, atacurile de panică zilnice și de migrene. Amândoi am scăpat de oboseala cronică și fiecare în parte de vreo 30 de kilograme. Multora nu le vine să creadă cum eram înainte și cum suntem acum din punct de vedere fizic. Pentru noi este ușor să le arătăm altora cum arătam fizic, ceea ce ne este încă dificil, este să le arătăm cât de mult ne-am schimbat mental. Suntem conștienți că dacă nu ne-am fi schimbat tiparele mentale nimic din toate lucrurile pe care le facem astăzi, nu ar fi fost posibile.

Simptomele de detoxifiere au fost destul de violente în cazul nostru, însă nu ne-am descurajat. Părul începuse să ne cadă în cantități foarte mari, dându-ne impresia că vom rămâne chei. Pe corp ne-au apărut tot felul de bube. Erau zile în care aveam și câte 6-7 scaune. Migrene, stări de amețeală, senzație de vomă, dureri de ficat, dureri de pancreas, oboseală, pe toate le-am simțit. După vreo 6 luni au încetat simptomele și totul a intrat într-un ritm natural. Ce fusese mai greu trecuse. Pe parcurs am început să consumăm și alimente preparate termic, păstrându-ne obiceiurile sănătoase, de a consuma peste 70% crudități, de mânca alimentele crude înainte de mesele gătite, de a bea peste 2 litri de apă zilnic, de a combina corect alimentele, de a mesteca bine alimentele, de a evita zahărul, sarea iodată și cerealele cu gluten.

Ce am învățat în acești ani? În primul rând ne-am redescoperit pe noi înșine. Am învățat să intrăm în noi și să ne ascultăm. Am învățat să ne tratăm trupurile ca un templu și să-i ascultăm cerințele. Am învățat că în noi există un potențial enorm pe care am început să-l scoatem la suprafață. Am învățat că putem face orice, atâta timp cât ne dorim acest lucru. Și cel mai important, am învățat să iubim necondiționat tot ce ne înconjoară, să nu mai provocăm suferință și să respectăm viețile altora, indiferent că sunt oameni, animale sau plante.

Neale Donald Walsch are publicată o carte minunată pe care vi-o recomandăm cu mare căldură și care explică că atunci: ”Când totul se schimbă, schimbă totul”.

Stânga – 2012  / Dreapta – 2013

Alimentația I

Alimentația II

VEGAN

4 ani de Veganism

REȚETE

Anunțuri

Comments on: "4 ani de Veganism" (15)

 1. Imi doresc asa de mult sa fac acest lucru pentru mine si familia mea, dar avand 2 copii mici care de cand sunt la bunici devoreaza carnea…nu stiu cum sa inlocuiesc cat mai bine proteina animala. Am citit foarte mult, pt mine nu am nici o teama, dar ei ca sa zic asa ma dau peste cap. Poate veti face in viitor si un articol mai detaliat privind alimentatia voastra.
  Cu drag

  Apreciază

  • Buna Teo. Este simplu cum înlocuiești carnea. Te duci la magazin și cauți soia expandată, aceea la pungulițe. Este sub formă de cubulețe, noodles, granule și bucăți mari. Are același gust cu carnea, iar când o pui în mâncare nu-și vor da seama de diferență. Eu am ”testat-o” pe nepoțeii mei și crede-ma că nici nu și-au dat seama că nu este carne. Uite aici sunt două rețete la care am folosit soia https://valeacurcubeului.com/musaca-de-cartofi/ și https://valeacurcubeului.com/tocanita-de-legume/
   În rest noi mâncăm, exact cum am scris și în articol, fructe, legume, nuci, semințe, cereale fără gluten. Este atât de variată paleta încât îmi este greu să fac o listă cu toate. Evităm zahărul, sarea iodată, cerealele cu gluten (grâu, secară, orz, ovăz), uleiul rafinat.
   De asemenea îți recomand să cauți pe google blog-uri/site-uri cu alimentație vegană. Vei găsi foarte multe sfaturi utile și rețete. Pe Facebook sunt multe grupuri de alimentație vegană în care vei găsi sfaturi și rețete (caută alimentație vegană, raw-vegan, frugivor).
   Noi îți dorim mult curaj ca să alegi un drum potrivit pentru tine și familia ta. Oricum, primul pas l-ai făcut deja, prin simplul fapt că ți s-a stârnit interesul despre acest subiect.
   O zi minunată!

   Apreciat de 1 persoană

   • Un vegetarian said:

    Nu e ok sa sfatuiti oamenii sa manance soia. In primul rand ca aproape nu mai exista soia nemodificata genetic. In al doilea rand soia nu e buna oricum, nici bio, pentru ca contine foarte multi hormoni. E o porcarie de aliment pe care nici o fiinta umana nu ar trebui sa il ingereze. Carnea nu trebuie inlocuita, in ceea ce priveste proteinele, pentru ca toate vegetalele au proteine, in cantitati chiar mai mari decat necesare. Daca negam asta, toate ierbivorele mari, in frunte cu elefantii, vor cadea in depresie afland ca s-au hranit necorespunzator toata viata si ca probabil sufera de grave deficiente alimentare in ciuda proportiilor impresionante si inexplicabile in lumina noii teorii. Si daca oamenii vor sa inlocuiasca carnea ca sa imite noile mancaruri pe cele traditionale, ciupercile pot foarte bine sa indeplineasca acest rol. Acest link este plin de informatii pretioase pentru toti oamenii plini de prejudecati si informatii eronate despre vegetarianism: http://michaelbluejay.com/veg/myths.html
    In ceea ce priveste persoana de mai sus, nu e clar care e de fapt problema ei. Ca nu isi poate opri parintii sa isi indoape nepotii cu carne, sau ca e convinsa ca acei copii n-o sa creasca daca nu mananca carne. Generatii de buddhisti care nu au pus niciodata hoit in gura nu pot decat sa zambeasca ingaduitor la asemenea dileme.

    Apreciat de 1 persoană

   • Din punctul meu de vedere, dacă oamenii încep să mănânce soia de mâine și încetează să mai omoare animale pentru plăcerea gustului, înseamnă că deja am făcut un pas important. Acele persoane se vor uita mai apoi și la ce fel de vegetale vor pune în farfurie, dacă soia este modificată sau nu genetic, dacă este stropită cu -cide sau nu, și vor decide singuri dacă vor putea face o schimbare mai profundă în alimentația lor.
    În plus, dacă tu nu consumi soia nu înseamnă că alții nu o preferă. Știu atâția vegani care consumă tofu, pateuri de soia și altele și nu s-au îmbolnăvit de boli de inimă, cancer sau boli degenerative ca ceilalți care consumă alimente de origine animală.
    Mai este un lucru cu soia, toate informațiile astea că soia este modificată genetic cam ”put”. Este foarte multă informație și toată spune același lucru, că este modificată genetic. Eu tind în general să nu cred ce spune majoritatea și mi-am făcut și eu propria mea cercetare. Toate informațiile acestea se pare că sunt ”scăpate” de marile corporații pentru ca omul de rând să nu consume soia, ci să consume animalul care a primit soia. Dacă știi să spicuiești printre informații, vei observa că sunt multi care spun că soia este într-adevăr modificată genetic, ca toate alimentele pe care le consumăm, însă nu în proporție de 90% cum susține majoritatea. Se pare că procentajul este mult mai mic și doar se dorește ca populația să nu se îndrepte spre soia ci spre carne. Ceea ce este logic, din punctul lor de vedere, pentru că profiturile lor sunt în carne, nu în soia.
    Sunt de acord cu tine, că proteinele sunt în vegetale, și susțin acest lucru tot timpul, însă între a le zice oamenilor să mănânce soia și a le spune să mănânce cadavre în continuare, întotdeauna le voi spune de soia. Teo vroia doar o soluție, eu i-am oferit-o și sper să reușească să-și ajute copiii să facă tranziția de la carne la vegetale. Și dacă este nevoie de soia pentru acest lucru, atunci slavă Domnului că există soia. Și animalele vor fi extrem de recunoscătoare !

    Apreciază

   • Un vegetarian said:

    Nu cred ca abordarea corecta este sa-i pui pe oameni sa aleaga intre doua rele, cand poti din start sa le indici o cale cat de cat corecta. nu e vorba ca eu mananc sau nu soia, ci ca soia este o planta care deregleaza niste hormoni in organism, deci cu atat mai mult nu e indicata copiilor.

    Apreciază

   • Eu nu ”pun” oamenii să aleagă între două rele. Aceasta este percepția ta. A fi vegan și a consuma doar vegetale și soia ocazional, eu nu consider că este un rău. Răul ar fi fost dacă le spuneam ca doctorii din zilele noastre să consume cât mai multe lactate ca să aibă calciu și apoi să le spun să ia niște suplimente de calciu, pentru că nu consumă destule lactate. Așa cum am mai spus, îmi dau cu părerea din experiența mea, alegerea le revine celor care doresc să-și schimbe viața. Că soia este o plantă care dereglează hormonii, iarăși nu cred acest lucru. Din două motive: soia este prelucrată termic de obicei, si aceste zvonuri sunt lansate de așa-zișii ”producători” de carne și lactate. Ai putea să citești Studiul China care atestă clar faptul că în zonele în care se mâncau preponderent vegetale (și aici se referă și la soia) oamenii aproape că nu aveau probleme de sănătate. Bolile erau foarte rare printre cei care aveau o astfel de alimentație.
    În concluzie, fiecare are drumul lui. Eu nu sunt guru-ul nimănui, și dacă ar fi să am un mesaj pentru oameni, este acela de a se documenta.
    Poate ar fi o idee bună să nu ne mai contrazicem cine are dreptate cu soia, și ar fi mai constructiv pentru noi, pentru alții, pentru animale, pentru mediu, să ne unim și să ajutăm oamenii să trăiască o viață curată lipsită de boli și cruzime.

    Apreciază

 2. Felicitari! Foarte frumos articolul, ma bucur mult pentru ca ati reusit sa invingeti mintea care spune ca vrea si ca are pofte, caci ea e cea care ne domina pana cand decidem sa ne luam viata in propriile maini si sa nu mai ascultam vocifereala continua a mintii infricosate.

  Apreciază

  • Mulțumim Adriana. Așa este, mintea ne controla, însă încet-încet începem să preluăm controlul. Nu este ușor, fiindcă ea s-a obișnuit să fie la conducere atâția ani, și nu vrea să cedeze ușor. Însă noi o iubim, pentru că fără ea nu am putea să trăim și pentru că știm că lucrează doar spre binele nostru.

   Apreciază

 3. Multumesc din suflet pentru articol! Sunt lacto-ovo-vegetariana de ceva ani (am renuntat treptat la porc, vita, pui pentru ca mi-am dat seama ca nu imi placeau si mancatul lor era un obicei preluat de la parinti). Acum mai bine de doi ani am renuntat si la peste si fructe de mare. Mi-am propus ca din postul Pastelui sa renunt complet la oua, lapte si produse lactate si sa imi prepar foarte multe sucuri de legume si fructe, pe langa mancarurile gatite de legume pe care le mananc inca cu foarte mare pofta. Ma pregatesc psihic pentru efectele detoxifierii corpului pentru ca am citit despre experiente similare cu cele avute de voi in primele sase luni. Dar imi doresc foarte mult asta si o voi face. La fel ca si voi, am un respect foarte mare pentru orice fel de fiinta vie (fie ea om, animal sau planta). Va multumesc pentru articolele voastre! Imi dau speranta ca si mama Gaia va deveni la fel ca cea din superbul film La Belle Verte (Frumoasa planeta verde)…. Va imbratisez cu drag!

  Apreciază

  • Felicitări Alina pentru decizia ta. Dacă iți dorești acest lucru suntem siguri că vei reuși. Nu este obligatoriu să resimți efectele neplăcute ale detoxifierii, însă dacă totuși le vei avea, ar fi bine să-ți aduci aminte că totul se întâmplă pentru ca organismul tău să se curețe și să se vindece.
   Îți dorim mult succes și tine-ne la curent. Suntem curioși ce schimbări vei observa și cum te simți.
   O zi minunată îți dorim și numai bine!

   Apreciază

 4. Multumesc Roxana pentru raspuns. Eu cred in acest stil de alimentatie, insa mai am de lucru cu increderea in mine. La gardinita copii sunt inconjurati de chestii cu carne, am avut si rude apropiate care mi-au spus ca sunt subnutriti si voi vedea efectele „prostiei” mele in timp, etc, etc. nu am fizic cu cine sa ma mai consult si internetul e singurul aliat, insa simt catedoata nevoia de un accord face to face.
  Cu multa stima si respect, Teo

  Apreciat de 1 persoană

  • Cu multă placere Teo.
   Rudele tale ar trebui să se uite în jurul lor și să vadă care sunt copiii subnutriți, cu boli degenerative și cancer. Sigur nu sunt dintre copiii care consumă doar vegetale. Ci sunt aceia care mănâncă plastic sub formă de mâncare. Așa că nu ai de ce să-ți faci griji în privința unei astfel de alimentații. Până la urmă tu decizi ce este cel mai bine pentru tine și copiii tăi. Nimeni altcineva nu are dreptul să-ți spună ce să faci. Pot să-și dea cu părerea, cum o fac și eu, însă decizia finală iți aparține.
   Încrederea în tine există, pentru că deja te-ai pus pe drum, însă ar fi bine să nu mai ai dubii de cât de puternică ești. Învață să te iubești pe tine mai întâi, și restul va veni de la sine. Dacă tu nu te iubești pe tine, și vei avea dubii mereu, acest lucru se va reflecta în interacțiunile cu ceilalți.
   Așa că, ia-ți inima în dinți, și cu pieptul înainte, ia o decizie care să-ți schimbe viața în bine, și ție și familiei tale !
   Îți dorim multă dragoste și înțelepciune. Iubirea să fie ghidul tău !

   Apreciază

 5. Mi se par contraproductive discuţiile pe tema „alimentul X” sau „alimentul Y”…
  Aţi spus ceea ce aţi avut de spus. Cine vrea să meargă mai departe decât acel „aici” unde se află, vă va întreba şi va urma calea pe care aţi ajuns voi. Restul, sunt „controlleri” care îşi caută victimele.

  Apreciază

 6. Lidia said:

  Buna! Multumesc mult pentru acest articol, ma incurajeaza. De 2 luni mananc numai vegan. Am inceput cu dieta cu sucuri, iar acum continu vegan. Imi doresc sa raman asa. Am perioade, ca si voi probabil,in care caut motivatii. Si la mine sunt probleme de sanatate, respectiv ovare polichistice, fibrom uterin, dureri de coloana, cefalee. De 1,5 luni nu am mai consumat antiinflamatoare, eu care eram, din pacate, o devoratoare, aproape zilnic, de medicamente de gen. M-ar interesa acum care e starea ta, Roxana, de sanatate, in special cum arata uterul tau. Multumesc !

  Apreciază

  • Buna Lidia. Mă bucur enorm să aud că ești atât de curajoasă și că te-ai motivat să-ți readuci armonia în viața ta. Ești un exemplu minunat de urmat.
   Eu nu mai am probleme de sănătate, de niciun fel. Nu vreau să crezi că exagerez însă chiar numai am nimic din punct de vedere ginecologic. Adevărul este că ultimul consult mi l-am făcut acum vreo 2 ani, când am decis ca aceea să fie ultima dată când mă mai expun unei asemenea torturi. Atunci am decis că nimeni nu știe mai bine decât mine ceea ce este sănătos pentru corpul meu. În plus, ca orice femeie, am urât dintotdeauna acel control ginecologic, care este complet nenatural.
   La acel ultim consult nu mai aveam nici chisturi pe ovare (acestea mi-au dispărut primele după ce am devenit vegană), nici chisturi mamare (la fel si acestea au dispărut la început), iar fibromul uterin era insesizabil, ceea ce însemna că și el era încet-încet absorbit de organism.
   Pentru mine a fost de ajuns să aflu că totul revenea la normal și de atunci nu m-am mai „controlat”. Și nici nu este nimic de controlat. Eu mă simt extraordinar, și chiar dacă la început a fost mai greu până m-am obișnuit, acum nu regret nimic. Ba din contră am numai recunoștință în inima mea.
   Mai mult, și celelalte afecțiuni mi-au dispărut. Și eu, ca si alții, mă îmbolnăveam des. Aveam probleme cu gâtul, urechile, spatele, iar gripele mă doborau la câteva luni. Acum dacă mă gripez o dată la vreo 14-15 luni și atunci durează o zi-două în care am dureri de cap și strănut. În astfel de situații mă tratez cu odihnă, post și macerate de plante.
   Sper să te fi ajutat răspunsul meu și îți doresc tot binele din lume!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: