Revenirea la Natură – Produse vegane BIO/ECO/Organice – Handmade – Vegan

Datorită multiplelor întrebări legate de electricitate am decis să prezint în acest articol cum procedam noi cu lumina (cam asta este ce se întreabă majoritatea).

Din februarie 2014 energia o avem de la minunatul nostru companion, căruia dorim să îi mulțumim și fără de care nu numai viețile noastre ci și ale tuturora nu ar mai putea continua – SOARELE. Mai exact avem un panou solar de 100W. Acest panou are ca specificații cei 100W și cam 5,5 amperi însa în realitate aceste valori sunt ceva mai mici. În primul rând, este un panou cumpărat nu de la o firmă de specialitate unde un astfel de panou era cam 1200 ron ci de pe un site de ocazii cu 550 ron. Panoul produce curent tot timpul cât este lumină afară, performanțele maxime avându-le desigur atunci când este soare și când este poziționat astfel încât razele soarelui să cadă perfect perpendicular pe panou. Amperajul maxim pe care l-am avut într-o zi de vară este de 4,5 A iar iarna cam de 3A/oră. Când este înnorat nu scoate mai mult de 0,20A. Se poate deduce de aici că iarna producția de curent este la pământ panoul oferind doar necesarul iluminatului interior.

Pentru producția de energie solară nu este însă suficient doar panoul solar. Sistemul complet mai este compus și dintr-un controller solar, o baterie, un invertor de tensiune și un multimetru pentru măsurarea voltajului și amperajului.

Controllerul (sau regulator de tensiune) este cel mai important deoarece acesta este creierul sistemului. El reglează voltajul primit de la panou și trimis către baterie. Panoul scoate 22 volți ceea ce ar fi letal destul de repede pentru o baterie care are nevoie de 14,4 v pentru încărcare și are cam 13,6v încărcată 100%. Regulatorul face exact acest lucru – oferă 14 volți până se încarcă bateria, urmând să păstreze o tensiune de 13,5-13,7 atunci când știe că este plină. Noi avem cel mai ieftin regulator, acesta neavând funcții avansate precum un afișaj pe care să indice voltajul și temperatura, sau performanța unui regulator profesional ce are un randament de peste 99%.

Bateria este mușchiul sistemului. Aceasta preia voltajul și înmagazinează amperajul primit de la controller. Noi folosim o baterie standard de mașina de 45Ah (plus o baterie mai veche de UPS de 12Ah). Nu este o baterie potrivită pentru un sistem solar însa este cea mai ieftină soluție. Ea nu este potrivită din cauză că nu rezistă la multe cicluri de descărcare. Ideea la această baterie e să nu folosim consumatori puternici (precum laptopul) decât atunci când controllerul indică că bateria e plină și în același timp bate și soarele pe panou. Bateriile potrivite sunt cele AGM cu gel. Acestea mențin mult mai bine curentul, pot fi descărcate mult mai mult fără riscul de a le strica și rezistă la cel puțin dublul ciclurilor de descărcare față de o baterie auto.

Invertorul este dispozitivul ce preia voltajul bateriei și îl transformă în 220V. Aici iarăși am mers pe un invertor low-cost de 300w. Voltajul real pe care îl scoate este cam de 200 volți, aici fiind diferența față de un invertor profesional ce ar fi costat cam de 4 ori mai mult. Pe lângă invertor am adăugat și o priză auto în care punem încărcătoare de 12v pentru telefoane, sau chiar un aspirator auto.

Iluminatul în casă este asigurat de benzi de LEDuri pe 12 volți. Aceste leduri nu consumă mult curent (1 metru de leduri consumă 5,5 watti). Sunt de culoare alb-cald, exact nuanța unei lumânări cu fitil mai gros. Instalația în casă încă nu este gata însă am pus leduri acolo unde avem nevoie, fiecare cu întrerupător pentru a nu le ține pe toate aprinse deodată.

Pe lângă sistemul solar mai avem și un generator pe benzină de 650w pe care îl folosim atunci când avem nevoie de scule electrice ce trag mai mult curent decât poate duce panoul (adică orice peste 90w).

Deci cu o investiție entry-level de 950ron avem din primăvară până în toamnă curent cam aproape de necesități. Pe viitor am vrea să investim într-o baterie AGM de 100Ah și într-un panou suplimentar de 150w. Cu acestea am acoperi necesarul și pe timpul iernii.

Pentru întrebări nu ezitați să ne contactați – valeacurcubeului@gmail.com

Postat de Alexandru

Dar lumină aveți? II

Anunțuri

Comments on: "Dar lumină aveți? I" (8)

 1. Excelentă treabă, Alex!
  Felicitări, din tot sufletul!
  Vor fi din ce în ce mai mulţi care vor avea nevoie de date tehnice şi raportul tău tehnic, e un excelent punct de pornire!
  Eu am găsit pe net nişte oferte, kit complet (low cost, dar ştiu bubele, le-ai numit şi tu).
  Erau mai multe variante, m-am oprit mai mult la 80 W, pentru că era 250 lei/kit. Un singur panou însă şi o baterie mică, pe gel. Existau posibilităţi de upgrade la mai multe baterii dar creşte costul faţă de kitul standard.
  M-am uitat şi la 90 W şi la 100 – 120. Preţurile însă cresc spectaculos pentru că ofertanţii leagă puterea panouluii de vânzarea unor dispozitive semi sau chiar profesionale. Înţeleg ideea, dar… „după buget, coane Fănică, mică!”. Deocamdată, să vedem cum ne integrăm la Măgura şi vom merge temporar pe un panou cred.
  Socoteala mea era făcută pentru 4 panouri şi baterii mari de UPS, noi. Cele auto de 45 -80 Ah pe gel, costă exagerat de mult dintr-o dată, deşi dacă faci calculul, e mai ieftin.
  Mai reflectăm.
  Singura problemă reală pe care o avem de rezolvat, e pompa de apă, care am vrea să o punem pe foto. Are 300 W, deci… măcar 4 panouri spre 100 W trebuie, restul, când pompa stă, merge la alte aplicaţii (laptop)
  Pentru cine lucrează pe laptop:
  Specificaţia medie pentru laptop, este 40 W/h. (unii zic că e 36 W, dar…)
  Din nefericire, puţini ştiu însă că un CD/DVD writer consumă 100 – 200 W în sarcină, deci ATENŢIE! Fără backup-uri pe medii optice când mergeţi pe baterii. Direct de la panou! Când e la vârf amperajul, e altceva.
  Poate reiau datele ca articol, pe Şcoala ZENLA.
  Vă îmbrăţişăm cu mult drag!
  Monica şi Şerban

  Apreciază

  • Mulțumesc de aprecieri Şerban. Chestia cu kiturile este inselatoare intr-adevar pentru ca isi permit sa pluseze la pret deoarece iti ofera o solutie completa ( ca la un pc desktop de exemplu … daca il faci tu pe componente iesi mai bine la pret). Pentru ca pompa sa functioneze fara probleme ti-ar trebui un minim de 2 panouri de 100w insa o baterie auto cam de 100Ah (cu care ai putea tine pompa pornita 30 minute fara ca voltajul bateriei sa scada sub 12v). Apoi, cand pompa nu merge iar bateria e full poti tine linistit 2 calculatoare pornite plus sa mai incarci si alte dispozitive. Eu de exemplu vara pot tine la priza la incarcat laptopul, 2 incarcatoare cu cate 4 acumulatori AAA si 2 telefoane.

   Apreciat de 1 persoană

   • Săru’mâna! 🙂
    O să încerc să fac o minunăţie, să vedem ce-o ieşi!
    Dacă reuşesc ( 😉 ) vă trimit un email ( 😛 Cum să fie? Mai roz, mai verde, mai roşu? )

    Apreciază

  • stefan said:

   Există si pompe la 12v, ar trebui teoretic sa traga de la 20m , 6l /minut debit, consum de 70w. Voi testa una anul asta sa vad daca teoria si practica se potrivesc 😄.

   Apreciat de 1 persoană

 2. stefan said:

  Frumusel sistemul, felicitari 🙂 Am văzut ca Rombat are reprezentanta la Deva. As fi curios daca stiti ce calitate au bateriile lor.

  Apreciază

 3. Superb și felicitări! Mi-ați răspuns la multe întrebări, având în vedere dorința de a trece la “energie verde”. Tot Binele pentru voi, Manuela.

  Apreciază

  • Manuela ne bucurăm că ai găsit pe blogul nostru informații utile. Sperăm ca experiența noastră să îi ajute pe ceilalți atât cât se poate și se vrea. Și noi îți dorim numai bine și cât mai multe articole minunate pe blog!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: