Revenirea la Natură – Produse vegane BIO/ECO/Organice – Handmade – Vegan

Toată lumea își dorește să fie căldură în casă odată cu venirea anotimpului rece. O sobă reprezintă piesa centrală într-o casă, calitatea și mărimea sobei dând tonul ambianței din casă. Un lucru și mai important ține de încălzirea casei cu o sobă – evacuarea. Adică să aibă un horn reușit! În funcție de casă hornul poate fi pur și simplu o țeavă scoasă prin acoperiș sau perete lateral, poate porni din podul casei construit din cărămizi sau elemente de horn, sau poate fi făcut pe exteriorul casei (mai ales dacă este vorba de un șemineu).

Noi am avut o mutare grabnică în casă astfel că am trecut prin mai multe variante. Prima a fost cu țeava de metal scoasă direct prin peretele mansardei. A fost un dezastru din cauza condensului ce se scurgea pe burlan (și pe pereți) după ce se oprea focul.

A doua variantă, cu care am trecut iarna, a fost construcția unui horn ce pornea de pe podeaua mansardei și trecea prin acoperiș. Din cauză că am folosit elemente ceramice care se folosesc de obicei pentru centrale termice am decis să trecem și un burlan de metal prin ele pentru a nu avea scăpări de fum. Din păcate problema condensului a persistat.

Astfel anul acesta am ajuns la versiunea finală și am construit un horn ce pornește de sub casă cu propria fundație. Un horn din elemente de ciment (un fel de zgură). Construcția a fost foarte ușoară, elementele fiind prinse între ele cu un adeziv special. Am găurit podeaua și am ranforsat-o cu un stâlp pentru a putea susține fără probleme greutatea sobei.  Apoi am turnat ciment amestecat cu pietre la baza hornului, incluzând și stâlpul de susținere. Am făcut 2 găuri în cărămizi cu aparatul de găurit și cu un burghiu cât mai mare, una pentru curățarea cenușii (la baza hornului) și una rotundă pentru introducerea burlanului metalic de la sobă (în casă). Restul a mers de la sine, cărămidă peste cărămidă. La acoperiș am fixat tablă în două straturi în jurul hornului și o tablă mai mică ca acoperiș pentru acesta.

Poate nu este cel mai arătos horn din lume, însă funcționează minunat și suntem foarte încântați de rezultatul final.

Iarnă te așteptăm cu drag!

Postat de Alexandru

Construcții

Anunțuri

Comments on: "Hornul" (3)

 1. Felicitări!
  Am să spun pentru cititori că, am avut cu Alex (Nah! Ca băieţii…), despre coş, o discuţie lungă în vară, când am fost şi i-am zis cum văd eu construcţia. Din vorbă în vorbă, cu cărămizile în faţă, Alex a reuşit să vadă construcţia şi soluţiile privitoare la podea/pod.
  Acum, când am văzut-o şi eu „la treabă”, mi-am dat seama cum poate fi rezolvată o altă problemă şi anume, o formă de tiraj îmbunătăţit, problemă la care caut soluţie deja de un an, de când am luat casa de la Măgura!
  Pentru mine, pentru noi, vizita la Valea Curcubeului, continuă să fie o colaborare valoroasă.
  Cred că în cursul anului viitor, vom putea să lucrăm împreună şi la proiectul „Energie verde”, pentru că abia atunci vom putea continua noi munca la Măgura.
  Oricum, vom publica pe Şcoala ZENLA detalii.
  Mă bucur mult pentru voi, dragii noştrii, e o realizare importantă pentru orice om, pentru orice casă şi, am ferma convingere că pentru orice comunitate pornită pe drumul sustenabilităţii.
  Sper să vă pot urma şi eu, cu o soluţie tehnică pentru asta, care să ducă rezultatele voastre un pic mai departe.
  Oricum, lucrând împreună, rezultatele se cumulează şi vom găsi treptat soluţii din ce în ce mai bune, sunt convins!

  Apreciază

  • Buna Șerban. Problema tirajului poți să o rezolvi cu ajutorul unui adaptor care permite închiderea parțială a evacuării. Se vede în poze că noi avem un astfel de adaptor. Mulțumită lui soba rămâne caldă mult mai mult timp iar lemnele nu se mai ard atât de repede.

   Apreciază

   • Aşa cum spuneam şi pe FaceBook, instalaţiile de ardere ridică probleme complexe ale dinamicii procesului de ardere (oxidare). Soluţia de mai sus, produce gaze toxice care difuzează în casă.
    Este principala greşeală pe care văd că o repetă toată lumea: analiza procesului de ardere ÎN SISTEM.
    Lumea confundă soba, cu sistemul în care are loc arderea. Discuţia e mai lungă, până şi Ianto Evans cu cartea lui care a făcut furori, se dovedeşte a fi un diletant absolut în materie de instalaţii de ardere şi instalaţii termice, ce să mai vorbim de sănătate şi securitatea în exploatare.
    O întrebare simplă (retorică, totuşi!!): De unde vine OXIGENUL pe care îl consumă procesul de ardere?
    Unde sunt evacuate gazele arse? Hai să lăsăm păcăleala cu „pe coş”, că asta ţine la ignoranţi! Eu am absolvit Metalurgie şi ştiu ce înseamnă (practic!!) şi sobă care explodează şi cuptor şi multe altele!
    Răspunsul e evident: din camera în care se află soba!!! Dacă oxigenul din cameră ar fi infinit, atunci poate că aş lua în serios toţi aventurierii din categoria Ianto Evans.
    Dacă aş putea controla 100% traseul pe care circulă gazele de ardere, la fel…
    Eu totuşi, vreau să fiu sănătos, că de aia am optat pentru un alt mod de viaţă! Ori, a mă intoxica sistematic cu oxid (monoxid, CO) de carbon, e ultima idee care m-ar tenta!
    Ce mi se pare uluitor, este faptul că în mediile industriale, problema e rezolvată de circa 100 de ani, poate şi mai bine!
    Rezolvarea ei e eludată DOAR ÎN CLĂDIRILE CU DESTINAŢIE DE LOCUINŢĂ!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: