Revenirea la Natură – Produse vegane BIO/ECO/Organice – Handmade – Vegan

Așa cum am promis în primăvară, am revenit cu partea a II-a straturilor înălțate. De data aceasta vă vom povesti pe scurt despre stratul terasat.

Mulțumită faptului că terenul nostru este în pantă, imaginația noastră trebuie să fie mai activă pentru a putea face mediul înconjurător propice plantării de legume. Astfel, fără o intervenție dură asupra pământului și plantelor, stratul terasat este una dintre cele mai bune opțiuni.

Între cele două straturi supraînălțate, am construit un trapez terasat. Mai întâi am trasat limitele acestuia cu niște sfori. Apoi am pornit din partea de jos a trapezului (îi vom spune nivelul 1) și am decopertat o bucată de pământ pe care am dat-o la o parte, acest pământ cu iarbă rămânând pentru sfârșit. Am asigurat nivelul cu o bârnă foarte veche, proptită bine cu doi pari bătuți în pământ, ca să nu se ducă pământul la vale. Aceeași procedură este necesară pentru fiecare nivel, pentru ca pământul sa rămână drept.

Ne-am mutat pe următorul strat al trapezului (nivelul 2), l-am decopertat de stratul de iarbă și un strat de pământ pe care le-am așezat pe nivelul 1. Pentru acest nivel am luat pământ de la nivelul 3 și se poate continua tot așa la nesfârșit, sau cât permite terenul. Pentru ca nivelul 4 să nu rămână descoperit, am folosit pământul și iarba scoase de la nivelul 1.

După ce am decopertat fiecare nivel, am pus mai întâi lemne mai groase, lemne subțiri, majoritatea foarte putrede (perfecte să se descompună repede), și alte materiale biodegradabile. Apoi am acoperit cu pământul cu iarba în jos, pământul simplu și am mulcit (am acoperit cu fân) de mai multe ori.

Puțin mai jos de trapez am construit un octogon terasat. L-am măsurat, i-am pus scânduri pe margini, pe același principiu, să nu cadă pământul, l-am decopertat de pământul cu iarbă, apoi de un strat de pământ, l-am îndesat bine cu lemne putrede de diverse mărimi și alte materiale compostabile, l-am acoperit cu pământ, cu iarba cu rădăcinile în sus, am plantat, l-am mulcit și l-am admirat, la fel ca toată grădina, cu multă dragoste.

Despre roadele acestor straturi vom vorbi în articolul GRĂDINA 2015

Postat de Alex și Roxana

Straturi supraînălțate I

Partea 5 – Prima grădină

Permacultură

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: