Revenirea la Natură – Produse vegane BIO/ECO/Organice – Handmade – Vegan

Înainte de venirea iernii 2014 am finisat mansarda, montând și restul de podea și lăcuind-o. În primăvară ne-am decis să terminăm de montat podeaua la parter. Am șlefuit-o, am lăcuit-o, am uscat-o și apoi am montat-o în casă. Foarte important în cazul tuturor podelelor din scândură este tragerea acestora (cu ajutorul toporului, de obicei) pentru a fi lipite una de alta. Astfel, când se va usca lemnul, nu se vor depărta foarte mult. În articolele anterioare am menționat faptul că podeaua de la parter se depărtase foarte mult și trebuia scoasă și remontată. Lucrul acesta l-am făcut prin august. Am profitat de faptul că am eliberat jumătate de parter și de căldurile potrivite pentru ca lacul să se usuce, și am lăcuit și bârnele într-o culoare mai închisă. La sfârșit, după ce am lipit scândurile, am observat cu stupoare că ne rămăsese un spațiu gol de 11cm. Atâția cm se trăsese podeaua de când fusese montată. Am rezolvat problema cu încă o scândură de 11cm.

După ce am terminat lucrul la grădină am considerat propice momentul pentru a finisa terasa. Astfel, cum s-a încălzit vremea, am șlefuit bârnele care susțin terasa și le-am lăcuit. După ce am lăcuit și scândura pentru podea, am montat-o.

Și pentru că scara cea veche nu se mai asorta cu frumoasa terasă, ne-am hotărât că este momentul să construim scara exterioară. Mai întâi am calculat foarte bine unde dorim să o amplasăm. Pilonii de susținere ai platformei scării i-am montat de anul trecut. Aceștia sunt la o adâncime de 60-70cm, la fel ca și pilonii casei. Platforma am montat-o relativ repede și am lăcuit-o de mai multe ori. Apoi am făcut o mică groapă în care am turnat puțin beton cu pietre. Aceasta este baza și în același timp prima treaptă. După o zi, când s-a uscat bine betonul, am început să asamblăm piesele scării. Bineînțeles că toate scândurile au fost șlefuite și apoi lăcuite pe toate pârțile de două ori. Toată scara este formată numai din scândură de 5cm. Montajul a durat 2 zile, deoarece în acea perioadă a fost foarte cald și am fost forțați să ne retragem la orele de foc în casă.

Alt lucru care a necesitat atenția noastră au fost finisajele exterioare ale geamurilor, adică montarea marginilor (glafurilor). Pe acestea le aveam deja șlefuite, doar le-am lăcuit după montaj. Înainte de a le pune ne-am asigurat că am acoperit fiecare găurică cu spumă poliuretanică, pentru o mai bună izolație.

Pe lângă hornul de care suntem atât de mândri (povestea lui o găsești aici – https://valeacurcubeului.com/2015/11/29/hornul/), reușita cea mai mare a acestui an este scara interioară. Cu ajutorul ei, am separat holul și baia, am reușit să ne depozităm lucrurile și nu ne mai chinuim pe scări improvizate ca să ajungem la mansardă.

De scara interioară ne-am pus pe treabă în luna octombrie, deoarece am așteptat să se usuce bine lemnele (și tot n-a fost de ajuns). Deși am fost optimiști că o vom termina repede, aceasta a durat 3 săptămâni. Probabil ar fi durat mai puțin dacă ne pricepeam cât de cât la scări și nu am fi calculat fiecare pas de 126 de ori. Însă nu aceste calcule ne-au ținut în loc, cât faptul că fiecare scândură a trebuit șlefuită, lăcuită și uscată înainte de a fi montată în casă.

După zile întregi de măsurători am pornit cu platforma scării, care este formată din bârne asamblate la fel ca și casa, cu latura îngustă în sus (pe cant) pentru a-i oferi mai multă rezistență. Pentru îmbinarea bârnelor între ele, Alex a folosit tehnica îmbinării în coadă de rândunică. Aceasta a necesitat precizie și răbdare, calități pe care le dobândești atunci când vrei să iasă treaba perfectă 🙂

Apoi am montat podeaua platformei și pereții. Acestea au durat cel mai mult, din cauza a ceea ce am spus și mai sus, a șlefuitului, lăcuitului și uscatului. Când am ajuns la trepte, am apelat la elemente de îmbinare (L-uri) și la multă răbdare. Am mai adăugat un stâlp de susținere între cele două scări, pe care se sprijină și scara si podeaua de la mansardă. Toți stâlpii de la scară i-am pus foarte simplu…am adus un alt stâlp mai mic pe care am pus un cric de mașină. Cu ajutorul cricului am ridicat puțin bârna ce ține tavanul. Am pus stâlpul final acolo unde trebuia și am dat ușor drumul la cric. Menționez că nu am ridicat mult podeaua, doar câțiva mm, până într-un cm.

Pentru a profita de spațiul oferit de platforma scării, am împărțit-o în două locuri foarte mari de depozitare, unul pe hol și unul în baie. Și holul și baia sunt micuțe, holul fiind doar pentru alimente, haine și scule, iar baia are o cadă și un raft, deocamdată (urmând desigur cabina de duș cu hidromasaj atât de răspândită la casele de la țară precum și un mini jacuzzi 🙂 ).

Anul acesta a fost, cu siguranță, încă unul dedicat căsuței noastre… chiar dacă în perioada de lăcuit podeaua la parter ne-am mutat la cort. Chiar dacă ne mai zgâlțâie la vânturi foarte, foarte puternice, și mai trosnește, și pârâie, este căsuța noastră cea dragă. Este absolut normal ca ea să fie flexibilă și ca lemnul să lucreze. Nu suntem noi obișnuiți cu o casă din lemn, pentru că am locuit doar între betoane unde nimic nu se mișcă și nimic nu respiră. În timp, avem planuri mari pentru ea, de întărire și de extindere, însă până atunci suntem recunoscători Vieții că ne-a oferit un acoperiș deasupra capului și un loc pe care să-l numim ACASĂ.

Postat de Alex și Roxana

Căsuța noastră din deal I

Căsuța noastră din deal II

Căsuța noastră din deal III

Căsuța noastră din deal IV

Anunțuri

Comments on: "Căsuța noastră din deal V" (4)

 1. Din nou, felicitări şi SĂRBĂTORI FERICITE!
  Monica şi Şerban

  Apreciază

 2. Harry said:

  buna ziua,

  am si eu acelasi vis pe care l-ati descris in articolele dumneavostra. In prezent ma preocup cu inlocuirea alimentelor provenite de la animale cu unele vegetale. In viitor imi doresc si eu sa revin in natura oarecum similar cu drumul pe care l-ati ales dumneavoastra. Cum ma sfatuiti sa incep , cum sa abordez acest plan? Ma gandesc ca pentru renovarea casei vechi si pentru construirea celei noi ati avut nevoie de o suma consistenta.

  Multumesc,

  Apreciază

  • Salut Harry :). Ne bucuram ca esti pe calea alimentatiei naturale (vegana speram noi). Vei observa cu siguranta beneficiile si nu iti vei mai dori revenirea la un regim cu alimente de origine animala.
   Cat despre revenirea in natura … oarecum similar cu drumul nostru cum spui tu nu am putea sa te sfatuim decat sa pornesti la drum. O suma consistenta reprezinta suma bazata pe propriile nevoi si pe problemele ce pot aparea in locul ales. Nimic nu este asemanator din punctul de vedere al constructiilor originale.
   Spor la treaba!
   Pentru alte detalii ne poti trimite mail.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: