Revenirea la Natură – Produse vegane BIO/ECO/Organice – Handmade – Vegan

Pe parcursul anului am făcut mai multe drumuri cu mașinuța, drumuri ce s-au dovedit a fi foarte lungi (aproximativ 11 ore) și interesante pe autostrăzi cel puțin – cam toate tirurile erau nevoite să ne depășească, noi mergând constant cu maxim 80 – aici motorul funcționează cel mai silențios și per total mașina se simte ok. Ar fi putut merge chiar cu un 90-100 dar deja sunetul din interior nu ar mai fi putut fi acoperit de sistemul muzical. În urma experiențelor cu drumul din Vale, care în timpul toamnei s-a dovedit a fi extrem de dificil de parcurs chiar și cu Niva (mergea intrat însă cu o pierdere generală de aderență – ceea ce ducea tot timpul la derapaje pe noroaie și uzură crescută asupra transmisiei per total), primul care a cedat a fost ambreiajul.

În primăvara 2013, hotărați să ne mutăm definitiv în Vale în casa pe care o renovasem cu un an înainte, am pus un kit de ambreiaj nou, am încercat a 3-a oara să reparăm frâna de mână (nu s-a rezolvat), i-am instalat 4 proiectoare (farurile originale puteau fi schimbate foarte ușor cu două lumânări cu oglindă, caz în care ar fi luminat probabil mai bine) și i-am luat cel mai util lucru care i se poate lua unei mașini de teren – cauciucuri MT – adică Mud Terrain! Din cauza dimensiunii puțin cam ciudate 175/80 R16, costul unor cauciucuri noi de firmă ar fi fost foarte mare, așa că am apelat la cauciucuri reșapate din Italia noi la 380 Ron bucata. Din cauză că sunt reșapate este ca și cum ar avea două seturi de anvelope montate – ceea ce a dus la o accelerație mai greoaie (nu că ai fi putut face curse cu ea înainte, Tico fiind rachetă pe lângă Niva) și la un consum la șosea de 9.5-10/100. Sunetul la șosea a fost exact acela al unui camion combinat cu un avion ce decolează. Tremuratul în mașină s-a accentuat și el însă datorită crampoanelor, gropile și alte denivelări erau doar pentru alții acum. Pe drumul prin sat de o bandă asfaltată se vede la un moment dat o vecină care se aruncă aproape de pe drum (mergea în aceeași direcție cu noi, era deci cu spatele). Ne-am oprit să o luăm cu mașina moment în care spune speriată „credeam că vine un tir cu viteză”.

Drumul din București a fost iarăși cu mașina la pământ de bagaje, în Vale noroiul ne-a întâmpinat de parcă se credea stăpân acolo. Cei 1.5 km de noroi pur din vale i-am făcut zâmbind văzând ce tracțiune putea avea acum mașina – efectiv mergea cum i se cerea. Dar, în stilul clasic Lada, fix în fața casei s-a încins atât de rău încât i-a sărit antigelul ca la un vulcan – picaseră ventilatoarele (bine că nu era decât o siguranță și bine că eram la capăt de drum).

Mașinuța am plimbat-o pe mai toate dealurile. Lumea deja ne știa după mașină. Primeam chiar comentarii de genul „te-am văzut pe deal prin pădure… Tii ce mai mânai!!!”. Sau cel mai des „ajungi cu ea acasă?”. Sau și mai des – „Cum din 2007?”

Cu timpul am lăsat-o mai moale cu mersul tare în offroad pentru că mașina are din fabrică piese concepute pentru mersul pe șosea astfel încât la o exploatare în general barbară pică de la repede la foarte repede. Se găsesc și piese de offroad concepute special pentru Niva dar consider că mai ales din cauza prețului, acestea rămân pentru pasionații de offroad adevărat, nu doar plimbări pe noroaie și dealuri (hmmm…cam offroad și pe aici).

Aventuri destule în rest cu mașinuța dar cel mai frumos este când o apreciezi și îi dorești binele ca unei ființe. Deh, dacă vrei să te țină și să te ajute la nevoie, e nevoie și de atenția ta, doar e vorba aici despre o domnișoară, Niva.

Va urma…

 Postat de Alexandru

LADA NIVA I

Anunțuri

Comments on: "LADA NIVA II" (2)

 1. Pompiliu said:

  Cauciucurile de off-road nu sunt recomandate pentru a circula pe sosea, pe langa viteza mica si consum mare de combustibil apare si o uzura mai pronuntata.
  De preferat este sa mai adaugi un set de genti care sa aiba cauciucuri de sosea pe care sa le schimbi cand ajungi la asfalt.Eventual poti lasa setul schimbat la cineva din sat sau sa ai in considerare utilizarea unei remorci de 500 sau 750kg.
  Este practica o remorca deoarece masina este destul de compacta si asa poti obtine loc mai mare pentru transport.

  Apreciază

  • Pompiliu – sunt ok și pe asfalt cauciucurile de pe Niva dar întradevăr este consumul și gălăgia mai mare – aspecte scrise în articol. Cauciucuri de șosea am și se pot vedea în poze (dar nu e cazul având in vedere că merg cam de 2 maxim 3 ori pe an cu ea pe asfalt). Remorcă nu e cazul să îi pun pentru 200km (hai poate 250km) cât merg cu ea pe AN.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: