Revenirea la Natură – Produse vegane BIO/ECO/Organice – Handmade – Vegan

Contact

valeacurcubeului@gmail.com

Noi locuim în județul Hunedoara, în zona munților Poiana Ruscă, între Banatul Montan, Țara Hațegului și Ținutul Pădurenilor la o altitudine de 700-850m.

În Vale nu există momentan semnal de telefonie mobilă (gsm) și din acest motiv dacă doriți să ne contactați vă rugăm să folosiți adresa de mail. Vă rugăm să specificați motivul pentru care ne contactați și eventual ne puteți lăsa un număr de telefon la care vă putem apela ulterior. Dat fiind faptul că pentru a putea prinde semnal de internet/gsm trebuie să urcăm pe dealul cel mai înalt din zonă, răspunsul la mesajele voastre s-ar putea să întârzie, în funcție de condițiile meteo.

Dacă doriți să ne vizitați este bine de știut că în perioadele ploioase accesul cu mașina este foarte limitat în zona noastră. 

REPORTAJ Valea Curcubeului în România Liberă

Atașăm câteva întrebări primite în afara blogului în luna ianuarie 2013.

 • „De pe bloguri am înțeles că locuiți deja acolo, dar nu permanent? Cum v-ați descurcat în această iarnă, până acum? Cum ați procedat cu familia, presupun că nu au acceptat din prima hotărârea dvs, vă vizitează, îi vizitați periodic, este distanța destul de mare din București până în Hunedoara. Orice început e greu, mai ales când ești deschizător de drum. Aveți un curaj f. mare. Ați scris pe undeva (sau în video) că nu veți avea curent electric în spațiul dvs. Cum reușiți să scrieți pe Fb și pe blog? La telefon am înteles că aveți semnal undeva departe. Și încă ceva: momentan vă întrețineți din economii? Adevărata libertate presupune și renunțarea la serviciu, oricare ar fi el, chiar și la bani, însă până puneți pe picioare totul, inclusiv gospodăria, cred că tot mai aveți nevoie de bani, poate dura câțiva ani până veți fi complet autosustenabili. Este vreo familie în comunitatea dvs care nu mai are nicio legătură cu lumea? Mă refer la dependența față de lume, mi-e tare greu să înțeleg cum poate cineva să nu mai depindă de bani, un minim de produse tot trebuie cumpărat.”

Răspuns – 1. Locuitul – Noi (Alex și Roxana) suntem legați de Vale din septembrie 2011. Ținând cont de faptul că acolo nu sunt case de-a gata unde să mergi și să zici că nu mai ai nicio grijă, noi am renovat pe parcursul anului 2012 o casă veche de 80 de ani. https://valeacurcubeului.com/2013/06/15/partea-4-prima-casa/ Am mai venit și la oraș pentru că nu ne încheiasem încă toate obligațiile (gen serviciu).
2. Iarna – este minunată acolo, chiar dacă sunt nămeți de peste jumătate de metru. Important este să îți faci provizii (lemne, alimente) din timp și să faci cărare prin zăpadă cu mașina cât timp zăpada este afânată.
3. Familia – Nimeni din „civilizația modernă” nu acceptă de la început o astfel de hotărâre, dar cu timpul și cu răbdare au înțeles că este decizia noastră și nu se opun dorințelor noastre. Acum au devenit niște foarte buni susținători. Momentan nu a fost cazul să ne viziteze dar pe viitor vor veni și ei vara să ne vadă. Noi ne-am propus să facem 2 drumuri (maxim) către București pe an. Distanța este de peste 500km.
4. Curentul & tehnologia – Aici este un subiect interesant, deoarece am observat că am fost văzuți ca extremiști, ca niște oameni ce se întorc spre primitivism. Nu este cazul însă. Curent există în Vale și nu ne dorim să-i oprim pe cei care își doresc să îl folosească. În video am spus că pe spațiul nostru vom încerca să nu depindem de curent (nu știm însă ce ne rezervă viitorul) – casa în care stăm acum nu are curent, nu este propriu zis pe terenul nostru și am vrea să o racordăm la curent. Fără tehnologie nu ar mai avea cum să existe schimbul de informații. Desigur noi nu ne dorim să aducem orașul acolo dar nici să tăiem orice legătură cu oamenii care trăiesc în acest mediu.
5. Economiile – Într-adevăr noi (Alex si Roxana) ne întreținem la început din economii. Serviciul l-am lăsat având în vedere distanța până în București. Dependența de lume încă există și nu este nimeni acolo care să spună că este complet independent. Desigur noi asta ne dorim – să nu mai depindem de absolut nimic de la oraș pentru că până și făcând un drum cu mașina la Hunedoara (cel mai apropiat oraș) noi poluăm.

______________

 • „O problemă care va apărea după un timp, va fi cea a hainelor, a încălțărilor, a lenjeriei intime. Aveți o soluție pentru asta, astfel încât să nu alimenteze dependența de oraș?”

Răspuns – Problema aceasta pentru noi nu cred că o să apară – sau pentru următoarele 2-3 generații (avem destule haine). Acolo, nu știu dacă ai observat în pozele de pe blog dar noi ne aflăm în natură. Nu suntem cu picioarele pe betoane să avem nevoie să fim încălțați în permanență. Nu se uită nimeni la noi să spună că avem noroi pe pantaloni sau că avem vreo pată pe bluză. Atâta timp cât igiena corporală se face zilnic, nu știu de ce crezi că am avea nevoie prea curând de seturi noi de haine.
Noi tindem să folosim cât mai puține haine, să ne obișnuim cu natura. Dacă la oraș o pereche de pantaloni și o bluză se demodează după doi ani acolo le poți purta până când se descompun.
Oamenii care vor cu adevărat să trăiască într-o astfel de comunitate nu își fac astfel de griji.

_____________

 • „Cred că folosiți o mașină de teren pentru a vă deplasa acum, pe zăpadă. Peisajul e de poveste, nu cred că mai e nevoie de vacanță când ai natura în nas.
  Veți construi altă căsuță pe terenul dvs, cu materiale din zonă?
  Pot să întreb aceste lucruri și pe blog, dar nu știu unde, la comentarii? Poate faceți o secțiune specială în care pot fi citite pe măsură ce apar, altfel vor fi ratate de vizitatorii site-ului. Ori o rubrică de genul „Întrebări de la cititori”. Sau puteți prelua întrebările de aici și faceți o postare pe blog cu toate răspunsurile dvs.
  Din experiența de până acum (încă nu am înțeles dacă acum locuiți acolo permanent sau încă faceți drumul București – Vale), ce sfaturi puteți da cuiva care e interesat de acest mod de viață? De undeva trebuie pornit și, trăind începutul cu toate greutățile lui, îi puteți ajuta foarte mult.
  – să zicem că vă vizităm, stăm acolo câteva săptămâni de acomodare și e ceea ce ne dorim. Cum se cumpără terenul? De unde? Ați luat o bucată mare pe care o veți împărți și revinde sau trebuie căutați proprietarii din zonă? Cam care este prețul unui hectar?
  – ce sumă considerați că trebuie economisită pt. a face pasul? (excluzând mașina; în primele luni cel puțin grădina nu va fi suficientă; trebuie prevăzute oarecare urgențe, boli, operații). Orientativ, bineînțeles. Cu un minim trebuie să pornești la drum, eu aș zice că trebuie suficienți bani cât să te întreții minim un an, dar cât?”

Răspuns – Da, folosim o Lada Niva în locul respectiv.
Pe terenul nostru dorim să ne construim o căsuță cu materiale din zonă – nu ne-am decis încă 100% dacă va fi rotundă din cob sau octogonală din bârne de lemn îmbinate în coadă de rândunică. https://valeacurcubeului.com/2014/11/24/casuta-noastra-din-deal-i/ și https://valeacurcubeului.com/2014/12/13/casuta-noastra-din-deal-ii/
Până acum am făcut drumuri București – Vale pentru că nu am avut unde să locuim efectiv. Pe perioada verii am stat legat 2 luni jumătate. De anul acesta mutarea este permanentă, însă vom mai reveni în București pe perioade scurte pentru a ține legătura cu familia precum și pentru întâlniri cu oameni interesați de noi.
Modul nostru de viață nu ni se pare că ar fi unul radical sau ceva ieșit din comun. Noi am dorit să ne desprindem de sistemul actual de civilizație impus și să ne întoarcem la un stil de viață simplu în natură. De pornit, fiecare om trebuie să își dea singur seama când a îndurat îndeajuns. Trebuie să deschidă ochii și să vadă ce este în jurul său. Trebuie să își dea seama dacă este pe calea ce îi priește. Noi nu vrem să impunem nimănui stilul nostru de viață, și nici nu dorim să ne arătăm grozavi spunând că noi suntem mai buni decât alții că am făcut această schimbare. Oamenii cu o anumită conștiință își vor alege singuri drumul în viață (ghidați de alții sau liberi să gândească).
Terenurile acolo sunt în proces de cumpărare de la proprietari (care trebuie să devină și ei la rândul lor proprietari prin proces judecătoresc). Dacă vii, îți place, simți că rezonezi cu locul și MAI ALES CU OAMENII, vei putea lua o bucată de la o persoană care ia un teren mai mare la început. Prețul pe hectar este discutabil.
Pentru început într-adevăr se trăiește din economii. O casă acolo se poate construi cam cu 4000-5000 euro. Ținând cont că acolo o iei de la 0 cu un alt stil de viață, ar fi nevoie în primul an cam de 2000 euro ca să te pui pe picioare (asta incluzând unelte, semințe, butași, copăcei, carburant pentru drumuri la oraș și diverse).

Comments on: "Contact" (32)

 1. Vali said:

  Salut.
  Mai e vreun hectar liber acolo?daca da stiti cumva al cui e si cat costa?stiti cumva si de ce ce suma ar fi nevoie ca sa evadez din oras(cat bani pt pamant,casuta,alimente pana ajung sa mi le produc singur)?
  Multumesc mult!

  Apreciază

 2. mara said:

  Salutari
  dragii mei nu mai dati nici un semn, despre ceea ce faceti acolo.Imi lipsiti mult.
  mi-as dori sa stiu cum u fost culturile de legume anul asta.
  Va doresc multa sanatate

  Apreciază

 3. mercea stela-maria said:

  Buna, sunt Stela din Baia Mare si de foarte putin timp am inceput sa am idei ca ale voastre. Deocamdata ma documentez (încontinuu), dar mi-ar prinde foarte bine sa discut cu cineva care a si experimentat o astfel de viata, asa ca va intreb daca se poate sa va fac o vizita, impreuna cu sotul meu, sa ne cunoastem si sa vad la fata locului cum se desfasoara toata treaba asta. Daca sunteti dispusi, tinem legatura pentru restul detaliilor.
  Va doresc multa bafta in ceea ce faceti si numai bine!

  Apreciază

 4. „suntem în căutare de colaboratori pentru distribuția produselor Valea Curcubeului”
  uite aici: http://www.trupsisuflet.com 0768109520

  Apreciat de 1 persoană

 5. Madalina said:

  Buna si La multi ani!

  Sunt bucuroasa sa va vad….va pup dulce…cei mai frumosi „extraterestri” din Valea Curcubeului…

  Mada

  Apreciază

 6. oana said:

  buna ziua, as dori sa stiu daca pot cumpara migdale de la dvs. multumesc

  Apreciază

 7. buna, o intrebare: am vazut din poze ca locuinta voastra nu are fundatie din beton. Se poate si fara, nu e frig de la podea iarna?

  Apreciază

  • Din experienta din zona toti cei cu fundatie de beton stau cu 2 perechi de ciorapi in picioare… asta vara.. iarna ard minim 15 metri cubi de lemne sa nu moara de frig. La noi e vara si iarna cu consum de 5 ori mai mic.

   Apreciază

 8. Sub casa mea e aer, nu beton.

  Apreciază

 9. Si care e explicatia? din ce am mai vazut pe net, fara fundatie de beton trebuie izolata f bine podeaua, voi cum ati procedat la constructia casei? Si eu vreau in viitorul apropiat o casa din lemn si din lut, si ma gandeam daca e posibil fara ciment la fundatie. Multumesc !

  Apreciază

 10. Corect, din lemn si lut. Dar speram să ma ajuti cu mai multe explicatii/linkuri, si eu vreau o casuta ca a ta, dar nu stiu cum exact… Cu multumiri!

  Apreciază

 11. Am citit pe nerasuflate povestirile voastre. Chiar ai talent, ai putea scrie si o carte. 🙂
  Cateva intrebari ce-mi vin acum in minte;
  1) cum veti pune corpurile suspendate pe pereti, vor sta doar fixate in scanduri?
  2) La baza casei va ramane asa, sau se va acoperi (portiunea dintre pamand si podea)?
  3) iarna e calduros inauntru doar cu cateva galeti de lemne?
  4) podeaua nu scartie?
  5) cam cat ati investit pina acum?
  6) ati avut si un proiect? adica ati avut probabil unul, ca altfel nu va dadeau autorizatie de constructie, dar l-ati respectat? Intreb pt ca stiu ca pretul e mare la un proiect.
  Mult succes in continuare!

  Apreciază

  • Mulțumim de aprecieri 🙂
   1. Încă nu am pus corpuri suspendate pe pereți. Când vom ajunge la acest capitol, vom găsi o soluție și o vom posta pe blog.
   2. În principiu o vom lăsa descoperită, din mai multe motive: să nu se formeze umezeală, să poată circula curenții de aer, să nu-și facă locuință permanentă șoarecii, să stea cățeii vara 🙂 etc.
   3. Da, iarna folosim doar câteva găleți pe zi pentru a încălzi toată casa.
   4. Podeaua mai scârțăie prin unele locuri dar se poate rezolva cu câteva holșuruburi.
   5. Am investit dublu fațâ de cât am estimat la început.
   6. Da, am avut un proiect și l-am respectat. Am precizat în prima parte acest lucru https://valeacurcubeului.com/2014/11/24/casuta-noastra-din-deal-i/
   Dacă mai ai întrebări îți vom răspunde cu mare drag.
   Mult succes și numai bine îți urăm !

   Apreciază

 12. Tamiko said:

  You are wonderful! Will visit again!

  Apreciază

 13. elena aruxandei rogozeanu said:

  buna ziua ,va rog sa mi spuneti in ce perioada a anului culegeti frunza de nuc ?

  Apreciază

  • Bună. Frunzele de nuc le culegem înainte să apară fructul. După apariția fructului multe din substanțe se concentrează pe creșterea nucilor. O zi minunată!

   Apreciază

 14. cristian said:

  vreau sa cumpar migdale in coaja dulci
  0722373705
  ct_viorel@yahoo.com

  Apreciază

 15. Ma intereseaza din ce e facuta baza sapunului sa shamponului. ….?
  Ori ce sapun,shampon are sapun si face sapunele .
  In aceste produse de cosmetica ce se foloseste. ?
  1. Soda caustica
  2. Lesia
  3. Etc..etc..etc..

  Apreciază

 16. Achim said:

  Aloha, tocmai vrem sa luam si noi o Masina ca cea a voastra, sunt indicate, le recomandati? Consuma mult, reparatii dese sau ce alte probleme pot aparea? Suntem un cuplu ca si voi de la sat din HD 🙂 Multumim, pace si o zi faina

  Apreciază

  • Salutări. Orice mașină este indicată în funcție de destinația acesteia. Niva este o mașină pretențioasă, cu consum destul de mare în offroad însă își face treaba ca un utilaj. Dacă drumul pe care doriți să mergeți este cu noroaie extreme atunci da, Niva va face față cu brio. Dacă însă stați la sat în HD la asfalt, o mașină de offroad, după mine, nu își are rostul (poate un suv cu posibilitate de cuplare 4×4 ca să vă ajute iarna în cazul în care aveți dealuri). Articolele de pe blog despre Niva vă vor da o indicație asupra posibilităților Nivei. Piesele sunt foarte ieftine însă exploatată necorespunzător se va simți calitatea slabă a acestora. Sănătate și nu ezitați să ne mai întrebați și altele!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: