Revenirea la Natură – Produse vegane BIO/ECO/Organice – Handmade – Vegan

VEGAN

Mulți oameni se întreabă în ce constă un stil de viață vegan și de ce este nevoie ca să poți „supraviețui” astfel. Bineînțeles întrebările vin din pură curiozitate și probabil din dorința de a înțelege ce anume motivează o persoană să își schimbe viața într-un mod atât de ”drastic”. O altă întrebare frecventă este de ce vegani și nu vegetarieni? Voi răspunde la ambele întrebări în cele ce urmează și vă rog să aveți în vedere că aceste răspunsuri sunt subiective, ele reflectă doar punctul nostru de vedere, nu și al altora, iar răspunsurile noastre nu impun punctul nostru de vedere nimănui.

Deci, de ce are nevoie un om să devină vegan? În primul rând de curaj ca să înfrunte cu o minte limpede toate atrocitățile pe care le va observa din momentul în care își va schimba alimentația. Nu este ușor să te trezești, dar este mult mai rău să dormi o viață întreagă. Ceea ce se va desfășura sub ochii tăi, este ceea ce ți-a fost ascuns atâția ani sub formă de desene drăgălașe pe ambalajele de lapte cu vaci care doresc să fie mulse non-stop de oameni, și sub forma propagandelor cu copii sănătoși doar dacă au o alimentație ”completă”. Ceea ce vei afla este ceea ce tot tu ai lăsat atâta timp să se întâmple, așa că pentru prima dată ai ocazia să schimbi ceva, să faci simțită contribuția ta pozitivă în lumea asta.

A fi vegan nu este o opțiune sau o obligație, ci este ceea ce suntem cu toții. Și noi ca mulți alții eram non-vegani, eram criminali tăcuți și persoane inconștiente. Însă a deveni vegani este cel mai important lucru pe care l-am făcut vreodată. A nu mai încuraja sclavia și tortura altor specii, ne-a eliberat și pe noi. Am scăpat de stereotipuri și ne-am ridicat din propria cenușă, născându-ne din nou. Am hotărât că viața este mult mai mult decât să te înfrupți din mortăciuni, să bei fluide de la alte specii sau să consumi ovulația păsărilor. Viața este să te bucuri de viață și nu de suferința altora, indiferent sub ce formă se prezintă aceștia.

Poate că uneori noi veganii suntem mai direcți și mulți nu înțeleg de ce. Nu de puține ori ni s-a întâmplat să le expunem oamenilor adevărul din spatele culiselor, și să fim acuzați că le-am stricat pofta de mâncare. Bineînțeles că întotdeauna a existat și categoria aceea de oameni cărora nu ai cum să le strici plăcerea de a mânca animale. Motivul pentru care suntem direcți este acesta: adevărul nu poate fi îndulcit cu zahăr. Sclavia și batjocura nu au nimic haios în ele. Tortura și lipsa de alegere nu te fac să râzi. Iar conștientizarea acestora nu te face mai deștept ci pur și simplu curajos. Prinzi curaj să-ți asumi greșelile tale și ale semenilor tăi. Îți asumi și consecințele și accepți în continuare.

A fi direct este o calitate a omului. A îndulci adevărul este același lucru cu a fi ignorant iar acest lucru nu va folosi nimănui. Omul se opune naturii sale directe și deschise și preferă să fie opusul acestora. Însă în el doar adevărul va funcționa nu și minciuna. Noi nu am evoluat până aici ca să fim ignoranți și așa cum am mai menționat și în alte articole, suntem ființe senzoriale iar suferința celor din jurul nostru ne afectează fizic, emoțional și sufletește chit că vrem să recunoaștem sau nu.

Noi cei care am înțeles că suntem cu toții viața, și care am înțeles că suntem conectați între noi, ne dorim și chiar am trecut la fapte să ne clădim un viitor diferit față de cel care se preconiza în lumea modernă. Majoritatea dintre noi ne dorim pentru urmașii noștri un viitor altfel. Însă doar noi și ei suntem importanți? Ființele din jurul nostru nu sunt importante? Ele oare nu-și doresc un viitor altfel? Ele nu-și doresc libertate? Ele nu-și doresc să aleagă dacă vor să ne slujească sau nu?

Dacă noi am lăsat lucrurile să degenereze într-un asemenea mod, tot noi suntem cei care schimbăm situația. Încă o dată învățăm că sclavia și exploatarea abuzivă sunt comportamente nedemne pentru o ființă umană. Că ”superioritatea” noastră constă în capacitatea noastră de a iubi necondiționat și de a alege libertatea. Și că așa cum am abolit sclavia afro-americanilor, amerindienilor și a altor popoare, așa învățăm să abolim sclavia altor specii.

Veganismul poate să fie orice își dorește oricine să fie. Poate să fie o dietă, alegerea de a nu mai contribui la suferință sau un stil de viață plin de compasiune. Indiferent din ce motiv alegi să fii vegan, după un timp vei realiza că asta ești. Argumentele contra veganism nu există. Trăind în era informației când tot ce te interesează se găsește la un click distanță nu este greu să te documentezi. Există o explozie de bloguri, site-uri, pagini de facebook pe întregul internet. Sunt milioane de persoane care se implică într-un mod activ sau pasiv în conștientizarea, educarea și trezirea altora, iar eu pe ei îi numesc soldații păcii. Ei duc nu un război, și nici o luptă, ei sunt purtătorii de adevăr. Și la fel cum s-a întâmplat și cu alte mari schimbări din istoria omenirii, aceștia vor fi eroii. Ei schimbă lumea. Noi schimbăm lumea, iar singura noastră armă este adevărul.

Și totuși cum putem să facem ceva concret? Pentru că noi părem atât de mici și neputincioși. După părerea mea, fiecare dintre noi este un Dumnezeu și orice schimbare vom face, nu va trece neobservată. Prima schimbare ar putea să apară în farfurie. Dacă începem să înțelegem că prin consumul de alimente dăunătoare și nepotrivite corpului uman, nu ne dăunăm doar nouă ci și celor din jurul nostru, încet-încet se vor înlocui și tiparele mentale. Când consumi animale nu-ți faci doar ție rău ci și următorilor:

 • Animalul care a suferit o viață de sclav, încununată de bătăi, violuri si torturi, care nu a apucat să-și vadă puii, care este mutilat și batjocorit până este dus la sentința finală când îi este tăiată beregata, este agățat de picioare și lăsat ”la scurs”.
 • Oamenii care lucrează în fabricile acestea de groază. Aceștia sunt plătiți cu mai nimic și sunt obligați la niște munci îngrozitoare fiind expuși la violență și la sute de substanțe toxice care sunt introduse în ”preparatele” din animale. Și pentru ce? Pentru câțiva bani cu care își pun și ei în farfurie ceea ce tocmai au omorât și au ”condimentat” cu prafuri magice.
 • Pădurile au fost devastate de această agricultură cu animale. Sute de mii de hectare de păduri care ne oferă oxigen au fost defrișate ca să se extindă aceste ferme. Deci carnea este mai importantă decât oxigenul?
 • Fauna și flora sălbatică au fost nimicite de extinderea nu numai a populației ci și a fermelor și a monoculturilor necesare întreținerii acestei boli. Animalele sălbatice au ajuns o raritate iar flora sălbatică este din ce in ce mai greu de găsit.
 • Apele curgătoare care pornesc curate au fost poluate cu reziduurile provenite de la aceste ferme și apoi deversate mai departe în mări și oceane. Aici peștii sunt pescuiți și mâncați de alți carnivori, numiți tot oameni, care consideră că peștele este mult mai curat decât porcul.
 • Aerul a fost intoxicat cu tot felul de substanțe toxice care provin din aceste fabrici. Și apoi ne întrebăm de ce nu mai este aer de respirat sau de ce din ce în ce mai mulți copii fac astm.

Pe parcurs vei realiza că este nepotrivit să folosești cosmetice care au fost testate pe animale, tocmai pentru că acestea conțin substanțe nocive. Vei realiza că poți supraviețui fără să îți mai cumperi piei și blănuri de animale. Vei realiza că a vedea niște animale biciuite și chinuite la circ sau la parcurile acvatice ca să facă tot felul de giumbușlucuri, nu este ceva natural și nici nu-ți provoacă hohote de râs. Mai bine le vezi libere în natură sau la Discovery Channel. Și astfel vei realiza că ordinea naturală a lucrurilor este alta față de cea afișată la televizor. Te vei afla în afara cercului vicios în care mai multă suferință era răspunsul la suferință.

Bineînțeles că o asemenea schimbare a fost primită cu mari resentimente din partea industriei de mii de miliarde de euro/dolari a cărnii și cea farmaceutică. Însă, observând reclamele de la televizor care sunt făcute special ca noi să ne desensibilizăm și să înțelegem o dată pentru totdeauna că “animalele sunt pentru consum uman și pentru asta le-a făcut Dumnezeu”, nu pot să nu remarc disperarea acestora. Multe ferme și fabrici se închid zilnic în lumea întreagă pe motiv că cererea este din ce în ce mai scăzută pentru suferință. Oamenii refuză să mai intre în supermarketuri, darămite să intre și să cumpere salamuri. Oamenii află cu o rapiditate uimitoare cu ajutorul internetului ceea ce toți vor să afle: cum să-și redobândească libertatea. Chiar și în mass-media se propagă curentul veganismului. Barierele sunt sparte iar cei care și-au rupt lanțurile, le arată și celorlalți cât de minunat este să nu mai fii încătușat.

A fi vegan este mult mai mult decât o alegere, este schimbarea din tine. Este momentul când ai spus stop abuzurilor civilizației. Este momentul când ți-ai înțeles impactul asupra vieții altora. Este momentul când tu devii un soldat al păcii. Și atunci oamenii nu se mai mănâncă între ei, oamenii nu mai torturează animale pentru carnea lor, oamenii nu mai defrișează pădurile pentru monoculturi, oamenii nu mai otrăvesc oceanele și aerul.

Toți avem ochi să vedem, urechi să auzim și suflete să simțim. Știm cu toții ce atrocități se petrec în jurul nostru și poate nu de puține ori am avut impresia că nu le putem schimba. Însă, adevărul este că reușim să schimbăm ceva. Dacă azi suntem 1 milion de vegani, multumită faptului că tu ai înțeles mesajul Universului, de mâine suntem 1.000.001 vegani.

4 ani de Veganism

Alimentația I

Alimentația II

REȚETE

Știai că…

1. Numărul veganilor din Statele Unite a depășit 6 milioane de oameni? (conform FOX News)

2. Industria lactatelor/ouălelor este aceeași cu industria cărnii?

3. În fiecare an sunt omorâte în jur de 150 miliarde de animale pentru consum uman?

4. Mâncarea uscată/umedă de pisici/câini are în proporție de 50% carne de pisici și câini?

VIDEO

Toxic – alimentația modernă

Melanie Joy – Carnism: The Psychology of Eating Meat

Best Speech You Will Ever Hear – Gary Yourofsky

Food Inc

Simply Raw – Reversing Diabetes in 30 Days

Fat, Sick & Nearly Dead

CANCER IS CURABLE NOW

Aspartame – Sweet Misery, A Poisoned World!

Sugar: The Bitter Truth

 

CĂRȚI

Robert Morse – Să trăim sănătos fără toxine

T. Colin Campbell – Studiul China

Ernst Gunter – Hrana vie

Comments on: "VEGAN" (11)

 1. In inima, am devenit vegan. Mai ramane sa pun si in practica intr-o zi! Dar, in maximum un an, va veni si ziua aceea!

  Apreciază

 2. Foarte usor de zis, greu de aplicat.

  Apreciază

 3. Excelent expozeul!
  Eu sunt convins că e destul ca cineva să aibă focalizarea continuă asupra a ceea ce şi-a propus şi lucrurile se schimbă. Fără „se vor”!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Yvonne said:

  Mi-a facut o adevarata placere sa va intalnesc 🙂
  Salutari din California, USA

  Apreciază

 5. sorina said:

  Va admir foarte mult pe voi veganii,va consider oameni superiori si cu adevarat crestini.Eu sunt doar vegetariana,de 5 ani nu mai mananc carne si nici nu mai pot intelege cum unii o pot face.Mult succes!

  Apreciat de 1 persoană

  • Mulțumim Sorina pentru cuvintele călduroase. Din punctul nostru de vedere veganii nu sunt superori așa cum nici albii nu sunt superiori, bărbații sau ființele umane. Toți avem un loc unde ne aflăm și oscilăm pe scara Vieții. Ideea de superioritate nu a dus niciodată la nimic bun, doar la războaie, cruzime și violențe de neimaginat. Ca să vorbesc un pic în locul veganilor, veganismul este o trezire în masă și un refuz vehement de a mai recurge la violență, înțelegând în același timp că noi nu suntem superiori ci suntem cu toții parte din VIAȚĂ. Suntem același material din care sunt făcute animalele, plantele, planetele. Cu cât mai mulți oameni vor înțelege acest lucru, cu atât mai aproape de Paradis vom fi. Și nu mă refer la Paradisul din ceruri, ci la cel de pe Pământ, aici unde locuim în momentul prezent, acesta fiind singurul moment care contează. Îți dorim tot binele din lume și multă iubire!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: