Revenirea la Natură – Produse vegane BIO/ECO/Organice – Handmade – Vegan

VIZIUNE

În decursul celor 6 ani de când ne aflăm în Vale s-au produs foarte multe schimbări în viețile noastre pentru că suntem în mișcare continuă și pentru că schimbarea reprezintă viața în sine, iar viziunea noastră asupra modului în care s-ar putea naște o comunitate cu o nouă conștiință, se rezumă tot la simplele simțăminte care ne definesc ca oameni.

Este clar că în lumea în care trăim azi, indiferent de țara în care locuim sau pe ce continent ne aflăm, se produce o schimbare. Toți o percepem, vedem semnele ei, observăm printre rânduri. Schimbarea a început de foarte mult timp și nimeni nu o mai poate opri, fiindcă de data aceasta impactul ei este unul pozitiv care schimbă oamenii la nivel de conștiință și nu doar superficial.

Comunitatea noastră a apărut ca o consecință a schimbărilor survenite în ultimii ani și în România. Românii se transformă din ființe speriate în ființe curajoase. Cu toții am observat că țările din jurul granițelor noastre au pornit pe drumul comunităților. Iar românii încep să se mobilizeze. Și noi ne-am mobilizat, pentru că dacă așteptam să facă alții mai întâi ca să ne fie mai ușor, s-ar putea să nu ne fi mobilizat niciodată.

În primul rând noi ne axăm pe TOLERANȚĂ. Un cuvânt cu o mare greutate și cu o și mai mare însemnătate. Fie că vorbim despre a-ți tolera aproapele sau a te tolera pe tine, toleranța este dovada că ai început să vezi în spatele lucrurilor și nu doar pe cele de la suprafață. Îi tolerăm pe cei care nu au noțiuni de ecologie?  Îi tolerăm pe cei care aruncă plastice? Dar pe cei care le ard? Îi tolerăm pe cei care nu-și fac o casă din materiale naturale? Îi tolerăm pe cei care nu gândesc ca noi? Dar pe cei care te mint în față? Dar pe cei care își impun punctul de vedere cu forța? Dar pe cei care ……?

Răspunsul din punctul nostru de vedere va fi întotdeauna: DA. Vom tolera acești oameni, pentru ca și noi am fost ca ei. Pentru că și noi suntem ca ei. Pentru că în noi toți arde flacăra schimbării.

Toleranța este floare la ureche pe lângă ACCEPTARE. A fi tolerant este foarte ușor pe lângă a accepta anumite persoane sau anumite evenimente. Dacă iei toate întrebările de mai sus și le pui verbul a accepta, va fi de două ori mai greu să răspunzi la ele. Dacă mai ești și într-o situație care cere ca tu să fii nu numai tolerant ci să și accepți lucrurile respective, deja te gândești de două ori dacă se mai merită să intri într-o comunitate. Oricum toate lucrurile astea le faci deja la bloc, în orașe. Îi tolerezi pe toți care au chef să-ți pună manele la maxim în mijlocul nopții. Îi tolerezi pe cei din trafic. Îi tolerezi pe șefii tăi. Îi accepți pe cei de la curent când te jefuiesc în fiecare lună. Îi accepți pe cei de la bancă când îți iau rata în fiecare lună. Îi accepți pe cei din familia ta, fiindcă pur și simplu nu ai încotro. Asa că înainte să crezi că într-o comunitate este mai greu decât la bloc, gândește-te câte lucruri trebuie să tolerezi sau să accepți zilnic.

Un alt lucru extrem de important: într-o comunitate de oameni liberi nu există noțiunea de LIDER. Oamenii vor veni într-o astfel de comunitate fiindcă sunt pregătiți să-și reia viața ca oameni liberi, nu ca sclavi. Sclavagismul se potrivește perfect cu sistemul de la orașe, însă într-o comunitate de acest fel, cel care își dorește să fie sclav își va reteza singur craca de sub picioare. Tu ca ființă umană nu ai nevoie de o altă ființă umană să-ți conducă viața și să-ți organizeze zilele. Tu știi cel mai bine ce este potrivit pentru tine, ce funcționează pentru tine. Este foarte ușor să cazi în capcană atunci când începi să faci confuzie între a avea un lider și a cere un sfat/îndrumări. Un lider te va induce în aceeași stare de sclav în care eram cu toții, însă un învățat care te va sfătui sau îndruma nu va avea pretenția ca tu să accepți părerea lui.

BUNUL SIMȚ este următorul pe listă. Bunul simț se referă la abilitatea ta de înțelege ființele din jurul tău și de a înțelege că a face orice ființă să sufere este un lucru care, în cele din urmă, îți va aduce și ție la fel de multă suferință. Mergând pe linia legii atracției „ce dai, aia primești”, bunul simț nu este un lucru pe care toți oamenii îl mai posedă. El este ascuns undeva în spatele dogmelor și îndoctrinărilor. Toți cei care vor fi pregătiți să facă pasul către visul lor, vor ști deja ce este bunul simț. Acesta poate însemna să nu tai pădurea, să nu arzi pământul, să nu rănești animalele (indiferent că le tai pentru carne sau le omori puii pentru lapte/ouă), să nu îi provoci unei alte ființe o supărare, etc. Acestea sunt doar câteva exemple de bun simț. Ele se pot extinde la nesfârșit. Însă, un om care înțelege mecanismul vieții și  dorește să trăiască în armonie cu natura, nu va avea probleme cu întelegerea acestui concept.

IUBIREA, cel mai important element al viziunii noastre, are prioritate în viețile noastre. Cu ajutorul iubirii toate celelalte lucruri de mai sus vor înceta să mai existe. Ele se vor uni sub cupola iubirii și vor forma un tot unitar. În momentul acela tu, ființă divină, vei ști tot ce-ți dorești să știi și vei înțelege ceea ce au înțeles toți oamenii iluminați dinaintea ta: că toți suntem unul. Vei înțelege atunci că provocând suferință, nu faci decât să-ți provoci ție suferință. Vei înțelege că tu ești propriul tău stăpân și că tu îți scrii propriul tău destin. După ce vei înțelege, nu mai rămâne decât să fii ceea ce știi tu că ești și să eliberezi în lume ceea ce ești.

Poate că nu am fost foarte concisă în privința viziunii noastre. Poate că mulți au ațipit pe la jumătatea articolului însă încă îmi este dificil să descriu sentimentele în cuvinte. Mulți au încercat și au reușit minunat acest lucru prin poezii, tablouri, sculpturi. Eu nu sunt nici pictoriță nici scriitoare, și știu un lucru, sentimentele sunt făcute să fie trăite, nu descrise. Nu pot să descriu ceea ce simt și nici ce vor simți alți oameni când vor face pasul. Eu pot să spun doar că nu avem așteptări de la nimeni. A avea așteptări înseamnă să-i impui unei persoane o obligație. În mod inconștient acel om se va strădui să se ridice la nivelul așteptărilor tale, astfel devenind iarăși un sclav. Așteptările pe care le ai de la propria ta persoană pot fi la fel de împovărătoare. Ele pot să te facă să uiți care îți era visul și să te gândești în continuu la ceea ce ți-ai dori tu să se întâmple. Sperăm dar nu ne așteptăm. Visăm și ne continuăm lucrarea. Iar lucrarea noastră nu este o foaie de hârtie sau un tablou, ci Spațiul de Iubire.

Îmi este imposibil să descriu o viziune printr-o enumerare de cerințe, limitări și îngrădiri. Am preferat să apelez la simțămintele umane și la dreptul nostru de a fi liberi. Liberi de a decide ce e bine și ce e rău pentru noi, ce funcționează și ce nu pentru noi. Liberi să evoluăm în comuniune cu tot ce ne înconjoară.

Viziunea unei Comunități bazată pe sentimente, pe trăiri, pe faptul că suntem ființe Divine se va dezvolta odată cu dezvoltarea comunității. Vor crește împreună și se vor maturiza împreună.

Povestea noastră

VEGAN

Comments on: "VIZIUNE" (6)

 1. Poate ca nu esti scriitoare, dar simt ca ceea ce scrii vine din inima ta si de aceea scrii bine, chiar foarte bine, dupa parerea mea. Multumesc!

  Apreciază

  • Iti multumesc pentru cuvintele blande. Eu sper ca toate eforturile generatiei noastre sa strapunga scutul inimilor celor multi pentru a ii elibera din sclavia actuala. Si atunci se va ridica omul din nou, in toata splendoarea lui.

   Apreciază

 2. elena avasilencei said:

  https://sites.google.com/site/panchitorenaquilla/jardin-sacre
  http://home.scarlet.be/meline/jardin.html
  Acestea sunt doar doua dintre site-urile in care am gasit materializata , de 35 de ani incoace, ideea pe care -mutatis, mutandis- o puneti voi in practica acum si la ei chiar functioneaza . Va doresc rabdare multa, daruire de sine, empatie , implicare , optimism si entuziasm , calitati cu care tineretea voastra va va ajuta sa va-ndepliniti visul .Candoarea pe care o lasa sa se intrevada viziunea ta despre comunitate este miscatoare, deconcertanta, induiosatoare . Sper sa ti-o mentii intacta si peste 35 de ani si sa te-nconjori de oameni asemenea tie , sufleteste vorbind .Succes !
  Elena Avasilencei

  Apreciat de 1 persoană

  • Roxana, FELICITĂRI!
   Ai ajuns destul de departe încât să poţi pune în cuvinte ceea ce e imposibil de pus în cuvinte („Toate paradoxurile pot fi conciliate„).
   Pentru mine, tot ce spui tu aici, are sens şi este explicit.
   Am să folosesc un exemplu simplu:
   Când pleci la un drum lung cu maşina, îţi iei o hartă şi eventual, consulţi (dacă găseşti) un „globe-trotter”, care ştie traseul. Cu certitudine însă, studiezi harta.
   Imaginea călătoriei pe baza hărţii e importantă, o ştim cu toţii, mai ales cei cărora ne place să călătorim mult.
   Ceea ce scapă, prin omisiune, prin premisa sistemului intern de valori, este faptul că pentru a lua o hartă, trebuie să ştii să o foloseşti. Altfel, la ce bun? La fel cu o carte, un tablou, etc.
   Abandonează ideea că ar fi o descriere incompletă (poţi să scrii un roman de 1000 de pagini, tot incompletă rămâne!) şi bucură-te că AI SCRIS! Ai desenat harta. Cine vrea să vină în Realitatea ta, o are. Trebuie doar să înveţe să o citească şi cu certitudine, va ajunge. Altfel, înseamnă că mai are de învăţat. Oricât te vei strădui, ceva va lipsi. De la cel care vrea să ajungă acolo. Pentru că TU, DEJA EŞTI ACOLO.
   „There’s a difference between knowing the path, and WALKING THE PATH” – Morpheus.
   Ai grijă de Alex! 🙂
   Aveţi grijă de voi!
   Cu drag, Monica şi Şerban

   Apreciază

   • Vă mulțumim pentru comentariu. Este minunat să aflăm că există persoane care rezonează cu noi și înțeleg ceea ce vrem noi să transmitem. Este și mai minunat când suntem încurajați și sprijiniți cu atâta dragoste.
    Suntem siguri că din ce în ce mai mulți sunt cei care calcă pe cale, și nu doar se uită neputincioși de pe margine. Avem credința că lucrurile se schimbă într-un ritm perfect și că generațiile următoare se vor bucura de pașii pe care i-au făcut strămoșii lor.
    Să știi că citatul de la sfârșit ne-au uns pe suflete (expresie) pentru că acel film ne-a deschis atât de mult mințile !
    Noi suntem fără de grijă unul față de celălalt, doar suntem atenți unul la celălalt și același lucru vă dorim și vouă!

    Apreciat de 1 persoană

 3. Ioan Nedisan said:

  Pot sa tolerez, pot sa si accept, insa nu pot sa fiu de acord, pentru ca altfel ajung exact in punctul de unde am plecat. Daca pot sa fiu si de acord cu cei care-si impun punctul de vedere cu forta, inseamna ca sunt de acord sa redevin sclav.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: